Kemi

kemisk ligevægt

30. november 2011 af Salihu (Slettet)

Hej

Der er denne opgave i kemi jeg ikke forstår:

"I en beholder findes en ligevægtsblanding bestående af de i reaktionsskemaet nævnte gasser:

SO2(g) + NO2(g) ⇔ SO3(g) + NO(g)                                             symbolet ⇔ betegner ligevægt

beholderen indeholder følgende stofmængder

n(SO2)=0,62 mol n(NO2)=0,41 mol n(SO3)=0,84 mol n(NO)=0,13 mol"


a) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved den pågældende temperatur

løsning: produkt over reaktanter:                        n(SO3)*n(NO)/n(SO2)*n(NO2 0,43

"Efter at der på ny er ligevægt i systemet, er n(SO3) = 0,94 mol og n(SO2) = 1,67 mol"

c) Beregn stofmængerne af de øvrige gasser i den nye ligevægtssituation

d) Hvor meget ekstra SO2 er der fyldt i beholderen?

opgave c og d kan jeg så ikke løse - hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2011 af kennethebert (Slettet)

Du har stadig samme ligevægtskonstant, altså n(SO3)*n(NO)/n(SO2)*n(NO2) ≈ 0,43.

Med dine givne nye stofmængder, svarende til patialtrykket af gasserne, så kan du indsætte i massevirkningsbrøkken, altså:

0,94 mol*n(NO)/1,67 mol*n(NO2) ≈ 0,43

Desuden kan vi antage at stofmængden for nitrogenmonooxid og nitrogendioxid samlet er uændret, altså;

n(NO)+n(NO2) efter ændringen = n(NO)+n(NO2) før ændringen.

Heraf er det givet at

n(NO)+n(NO2)=0,41mol + 0,13 mol.

Så har du to ligninger med to ubekendte, som kan løses på lommeregneren eller ved matrixmanipulation.


Skriv et svar til: kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.