Matematik

Svær ligning m. brøk

01. december 2011 af lillewonder (Slettet) - Niveau: C-niveau

Okay har godt nok postet en del de seneste par timer her, men er virkelig stødt på en udfordring vedr. brøker igen...
En ligning med brøker i ?!


Kan SLET ikke se, hvordan jeg skal gribe den an, eller hvordan jeg skal beregne noget i den, og hvad jeg skal komme frem til.

Nogen skarpe hjerne og børnevenlige fortællere, der kan forklare mig/hjælpe mig med denne opgave
(Vedhæfter billede af opgaven)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Gang ligningen med brøkernes fællesnævner og reducer. Det svarer til at "gange over kors" med nævnerne.


Svar #2
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

Jamen hvordan finder jeg fællesnævneren, når det ene er et minus tal?

Hvis jeg ganger -5 med 15, får jeg jo -75?

 

Og hvad skal jeg gøre, når der også står x, som et led, ved siden af tallene?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det drejer sig om ligningen

(x+5) / (x + 15) = (x - 7) / (x - 5)

Fællesnævneren er (x+15)·(x-5) , som man så ganger ligningen med.


Svar #4
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

Jamen når jeg ganger (x+15) · (x-5), får jeg jo: x^2 - 5x + 15x - 75

 

Hvordan skal jeg gange disse tal ind i brøkerne?

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Når man ganger på hver side med (x+15)·(x-5) , får man så ligningen

(x + 5) · (x - 5) = (x - 7) · (x + 15)

der så kan ganges ud, reduceres og løses.


Svar #6
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

#5

Okay Andersen, jeg prøver og prøver alt hvad jeg kan, men har sgu lidt svært ved, at fremme forståelsen for stykket, når du ikke forklare yderligere.

Kan du ikke gå lidt mere i detaljerne, når du forklarer hvad jeg f.eks. skal gøre, for at få brøkerne væk?

- Har det noget at gøre med, at når man dividerer brøker, så ganger man med den omvendte brøk?


 

Mit spørgsmål er i hvert fald:

Hvordan ganger jeg den der "(x+15) · (x-5)" ind i min ligning, for at få brøkerne væk - Hvad er det du gør her?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. december 2011 af hej2010 (Slettet)

#0

(x+5) * (x-5) = (x-7) * (x+15) ganger paranteserne ud

x*x= x2

x*-5= -5x

5*x=5x

5*-5= -25

sætter det første som jeg har ganget ind i ligningen:

x2 - 5x + 5x - 25 = ?

nu regner jeg det andet side ud af lighedstegnet (altså ganger dem ind i hinanden nu)

x*x= x2

x*15= 15x

-7*x= -7x

-7*15= -105

sætter den som en anden ligning:

?= x2 + 15x -7x -105

og nu sætter jeg de to lig med hinanden og reducere den:

x2 -5x + 5x -25 = x2 + 15x -7x -105

sætter x'erne på en side og tallene på den anden side..

x2- x2 -5x +5x + 7x -15x  = -105 + 25

beregner dem og skriver dem på plads igen:

-8x = -80

x = -80/-8

x = 10

nu sætter jeg 10 ind i stedet for x'erne i dit spørgs.

10+5 = 10 - 7 (15 =3)
-------    --------  -------
10+15 = 10-5 (25 = 5)

15     3
---- =---
25     5

15/25 = 0,6

3/5 = 0,6

så svaret er 10 ( x=10 )

håber det kunne hjælpe :)

 

 

 


Skriv et svar til: Svær ligning m. brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.