Matematik
Lineær Alg. - Partiel afledede
Hej allesammen.
Jeg har fået følgende opgave for i Lineær Algebra og ved ikke helt hvordan jeg løser opgave 2.1 a).
Opgaven.
- Jeg har klaret det i Maple, men ved ikke hvordan jeg skulle kunnet gøre det uden hjælpemidler.
Det ville være en stor hjælp hvis nogen kunne vise/forklare mig hvordan man bestemmer den partielt afledede:
∂Q
---- (p, q)
∂p
Svar #1
03. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
Ved beregning af den partielle afledede ∂Q/∂p betragter man Q(p,q) som en funktion af p alene og betragter q som en konstant.
Svar #2
03. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
Jeg var mere interessede i at se et eksempel på en beregning af den partielle afledede hvori der indgår summering (Σ). Det er nemlig dét der irriterer mig.
Svar #3
03. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#2
Her er
Q = ∑ni=1 (p·ti + q - yi)2 ,
så
∂Q/∂p = 2·∑ni=1 (p·ti + q - yi)·ti ,
og
∂Q/∂q = 2·∑ni=1 (p·ti + q - yi)
Svar #4
03. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
Ok, så man differentierer simpelthen bare det indenfor summeringen (∑) og lader summeringen stå.
Mange tak :)
Svar #5
04. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
Hej igen.
Jeg har endnu et spørgsmål, nu vedr. opgave c).
Når nu ligningssystemet skal skrives på matrixform, menes der så bare at jeg skal skrive det op som følgende?:
p n∑i=1(tiyi)
M q = n∑i=1(yi) ?
Hvis ikke, hvad skal jeg så gøre?
Svar #6
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#5
Ja, det er det, der menes. Elementerne i matricen M kan også udtrykkes ved summer.
Svar #7
04. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
I opgave 2.1 d) har jeg beregnet de dobbeltafledede til at være;
∂2Q/∂p2 = n∑i=12ti2
∂2Q/∂q2 = 2n
∂2Q/∂q∂p = n∑i=1ti2
Og jeg skal bruge disse til at slutte at der er et minimum, mit spørgsmål er så, hvordan?
Jeg ved at:
∂Q/∂p ≠ 0 og ∂Q/∂q ≠ 0
Og skal derfor til at vise at:
(∂2Q/∂p2) * (∂2Q/∂q2) > (∂2Q/∂q∂p)2 samt (∂2Q/∂p2) > 0
men hvordan gør jeg det? Det er virkelig irriterende med de summeringer.
Svar #8
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#7
Det drejer sig om at vise, at der er lokalt minimum i det stationære punkt, hvor netop
∂Q/∂p = 0 og ∂Q/∂q = 0
Man har
∂2Q/∂p2 = 2·∑ni=1 ti2 ,
∂2Q/∂p∂q = 2·∑ni=1 ti ,
∂2Q/∂q2 = 2n .
Det er trivielt, at (∂2Q/∂p2) > 0 . At (∂2Q/∂p2) · (∂2Q/∂q2) > (∂2Q/∂q∂p)2 følger af Cauchy-Schwarz .
Svar #9
04. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
#8
Problemet ved ∂Q/∂p = 0 og ∂Q/∂q = 0, er at:
∂Q/∂p = n∑i=1 (2pti2 + 2qti - 2yiti)
∂Q/∂q = 2nq + n∑i=1 (2pti - 2yi)
I hvilket stationært punkt vil det gælde at de begge er 0? Jeg er stået virkelig af, lidt mere hjælp please.
Svar #10
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
Ligningssystemet
∂Q/∂p = 0
∂Q/∂q = 0
er et lineært ligningssystem i de to variable p og q , og det har netop een løsning, når dets determinant er forskellig fra 0 . Du har selv antydet ligningssystemet i #5.
Svar #11
04. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
Jeg er ved at give op, jeg kan simpelthen ikke forstå det.
n∑i=1 (2pti2 + 2qti - 2yiti) kan kun blive 0 når ti = 0
og
2nq + n∑i=1 (2pti - 2yi) kan aldrig nongensinde blive 0 (kun i det tilfælde hvor ti eller p er 0 og 2yi = 2nq)
Svar #12
05. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#11
Nej, det er helt forkert sluttet. Det skal betragtes som et lineært ligingssystem i de to ubekendte p og q, hvor koefficienterne beregnes som summer af de forskellige momenter af ti .
Ligningen ∂Q/∂p = 0 bliver så
p·∑ni=1 ti2 + q·∑ni=1 ti = ∑ni=1 yi·ti .
mens ligningen ∂Q/∂q = 0 bliver
p·∑ni=1 ti + q·n = ∑ni=1 yi
Man har således to ligninger i de to ubekendte p og q , som man så let kan løse.
Svar #13
05. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
#12 Og det er hvad jeg har skrevet i #5, vil det så sige at (∑ni=1 yi·ti , ∑ni=1 yi) er det stationære punkt du bad mig lede efter?
Svar #14
05. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#13
Nej, man skal løse ligningssystemet i p og q.
Svar #15
05. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
Vil det sige jeg skal gøre følgende?
p = (∑ni=1 yi·ti - q·∑ni=1 ti) / ∑ni=1 ti2
q = (∑ni=1 yi - [(∑ni=1 yi·ti - q·∑ni=1 ti) / ∑ni=1 ti2]) / n
?
Altså, isolér p, sæt ind i ligning for q, løs q, find p?
Og har lige et spørgsmål mere, hvordan viser jeg at determinanten ac - b2 > 0 ?
Svar #16
05. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#15
Ja, der er flere måder at løse ligningssystemer med 2 ubekendte på.
At determinanten er ≠ 0 fremgår jo af #8.
Svar #17
05. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
#16
Ok tak.
Men jeg skal jo finde ud af om determinanten er mindre eller større end nul, det er ikke interresant at vide at den er forskellig fra nul.
Og forresten, er ( ∑ni=1 (2ti) )2 det samme som ∑ni=1 (22ti2) ?
Svar #18
05. december 2011 af Vitoloco (Slettet)
#16
jeg har tastet ligningssystemet ind i Maple og lod den løse for q og p, kan det passe at p = 0 og q = 0? Eller er der en fejl?
Svar #19
05. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#17
Det er da mindre væsentligt med fortegnet. At determinanten er forskellig fra nul viser, at der er netop een løsning.
Og, nej, de to udtryk, du angiver til sidst, er ikke det samme. Det første er kvadratet på en n-leddet størrelse, mens udtrykket til højre er summen af n kvadrater.
Svar #20
05. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#18
Det er ikke korrekt, at p = 0 eller q = 0.
Løsningen er
p = (n·∑yi·ti - ∑ti · ∑yi) / (n·∑ti2 - (∑ti)2) ,
q = (∑ti2 · ∑yi - ∑ti · ∑yi·ti) / (n·∑ti2 - (∑ti)2)
Dette er løst pr. håndkraft.
