Matematik

Eftervisning af differentialligning

11. december 2011 af Silahm (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Alle =)

Har fået en opgave, der lyder således:

Eftervis at en differentialligning af typen y''=-k*y hvor k>0, har en harmonisk svingning som løsning.

Jeg ved, at man kan gøre prøve, men vil godt høre, om der er nogen, der kan løse den via wronskideterminanten.

Håber der er nogen, som kan hjælpe mig =)


Svar #2
11. december 2011 af Silahm (Slettet)

Ja, sådan ved jeg godt, man kan løse den.

Men vil godt løse den vha. wronskideterminanten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Udtrykket for Wronskideterminanten giver her

dW/dx = 0 ,

så for to lineært uafhængige løsninger gælder der

y1 · y2' - y1' · y2 = k

hvor k er en konstant.


Svar #4
11. december 2011 af Silahm (Slettet)

Det forstår jeg ikke.

Hvordan vil du komme frem til y''=-k*y?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal vel ikke komme frem til differentialligningen; den antages for givet. Jeg viste blot, hvad man kan få ud af at betragte ligningen for Wronskideterminanten.


Svar #6
11. december 2011 af Silahm (Slettet)

Ja, men hvordan ville du så eftervise at differentialligningen har en harmonisk svingning som løsning?

For får man ikke to løsninger via Wronskideterminanten, og jeg skal jo kun have en løsning. Er det ikke rigtig?

Forstår ikke hvordan man skal eftervise ligningen via Wronskideterminanten?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den generelle løsning har formen

y = a·cos((√k)x) + b·sin((√k)x)

der er en linearkombination af de to lineært uafhængige løsninger cos((√k)x) og sin((√k)x) .

Wronskideterminanten og dens ligning giver en relation, der gælder for to lineært uafhængige løsninger; men den giver ikke direkte en metode til at finde løsningerne til differntialligningen. Har man været i stand til at finde en løsning, giver Wronski en måske nemmere måde til at finde an anden uafhængig løsning.

Her giver Wronski med de to lineært uafhængige løsninger, at

(√k) · (cos2((√k)x) + sin2((√k)x)) = k' (en konstant)


Svar #8
11. december 2011 af Silahm (Slettet)

#7

Ok, men kan man så godt prøve at eftervise y''=ay, idet det er det samme som y''=-ky?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvad vil du eftervise? Du ved, at funktionerne er løsninger til differentialligningen y'' = -ky .


Svar #10
11. december 2011 af Silahm (Slettet)

#9

Men hvordan ved man det? Og skal jo vise, at den har en harmonisk svingning som løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det viser man som nævnt i starten ved at gøre prøve. Har man fundet een løsning, for eksempel

y1 = cos((√k)x) ,

ved man så, at en anden lineært uafhængig løsning y2 er løning i differentialligningen

cos((√k)x) · y2' + (√k)·sin((√k)x) · y2 = k'

som er en 1.-ordens lineær differentialligning, der kan løses.

 


Svar #12
12. december 2011 af Silahm (Slettet)

Hvordan ville du have løst den?


Svar #13
13. december 2011 af Silahm (Slettet)

???


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Differentialligningen af 1. orden i #11 kan løses, f. eks. ved hjælp af panserformlen.


Svar #15
13. december 2011 af Silahm (Slettet)

Panserformlen? 

Det har jeg aldrig hørt om. Hvad er det?

Kan du ikke lige prøve at vise, hvordan du ville have løst #11?

Håber du gider forklare mig det, for er helt blank nu.

TAK PÅ FORHÅND =)


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Panserformlen er et andet navn for løsningsformlen til differentialligningen

y' + p(x)·y = q(x)


Svar #17
13. december 2011 af Silahm (Slettet)

#16

Ja, men hvordan ville du så have løst #11 via panserformlen?

Kan du ikke vise mig, hvordan du ville have løst den?


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man finder p(x) = (√k)·tan((√k)x) og q(x) = k'/cos((√k)x) , så

P(x) = ∫ p(x) dx = -ln(|cos((√k)x)|) og dermed (fra #11)

y2(x) = cos((√k)x) · ( ∫ k'/cos2((√k)x) dx + c)

          = cos((√k)x) · (k''·tan((√k)x) + c)

          = k''·sin((√k)x) + c·cos((√k)x)

Her kommer sin((√k)x) altså ind som en funktion lineært uafhængig af cos((√k)x) .


Svar #19
13. december 2011 af Silahm (Slettet)

Ja, men hvor kommer Wronskideterminanten i billedet?


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

Genlæs #7 og #11.


Forrige 1 2 Næste

Der er 34 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.