Fysik

Over- og undertryk

16. december 2011 af aaaaaz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg har lidt svært ved at definere hvad over og undertryk er, er der nogen, der med få sætninger, der kan beskrive det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. december 2011 af mathon

               over- og undertryk er meningsløse uden sammenligning med et såkaldt "normaltryk"

               over- og undertryk er så over/under det almindeligvis erfarede tryk ( hvis intet andet er nævnt )


Svar #2
16. december 2011 af aaaaaz (Slettet)

Okay det gav mening. Tak

Hvordan kan det være at tryk kan overtryk kan resultere i en opadrettet kraft. Lad os fx tage eksemplet med en flyvemaskine... Når vinden passerer vingen (flad underside og krum overside) skabes der overtryk i bunden og undertryk for oven af vingen. Det resultere i en opadrettet kraft? Hvorfor det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. december 2011 af mathon

 

               når vingens forkant farer gennem luften, deles luften lige omkring forkanten i en del,
               som tvinges over forkanten og en anden del, som tvinges under forkanten.

               Der ophobes ingen luft, så den mængde luft, som passerer bagkanten ovenfra er lig
               med den mængde luft, som passerer bagkanten nedefra. De to lige store luftmængder har altså
               passeret vingen i samme tid, men med forskellig fart, da vejen over vingen er længere
               end vejen under vingen. Luftens fart over vingen er altså større end luftens fart under vingen.
               Ovenmolekylernes tidsmæssige kontakt med vingefladen i gennemsnit er derfor mindre end
               nedenmolekylernes tidsmæssige kontakt med vingefladen i gennemsnit, hvorfor deres samlede tryk
               = bærekraft er mindre. Trykket nedefra bliver således større end trykket ovenfra.

              

 

 


Svar #4
16. december 2011 af aaaaaz (Slettet)

Igen tusind tak for svaret.

HAr vi nogle fysiske formler der siger at overtrykket resultere i en opadrettet kraft?

Som du nok kan høre jeg meget besværre med tryk i fysikken


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2011 af mathon

sidste linjes

                            bærekraft   --->  kraftpåvirkning


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. december 2011 af mathon

 

                            Pnede   =   Poppe               (P = effekt)

                            Fnede · vnede  =   Foppe · voppe

                            Fnede  =  (voppe  / vnede) · Foppe                                                     vnede < voppe

                            Fnede / Anede  =  (voppe  / vnede) · Foppe / Aoppe                  Anede < Aoppe
 

                            pnede  =  (voppe  / vnede) · poppe         ( p = pressure)                          


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. december 2011 af mathon

 

         opdrift
                                               Fop =  (1/2) · Cw · ρ  ·A · v2

    Cw: vingens formfaktor
    ρ: luftens densitet
    A: vingens bæreareal
    v: vingens fart


Svar #8
16. december 2011 af aaaaaz (Slettet)

Mange tak for svaret.. Det er ved at ligne noget i mit hoved.

Lige et sidste spørgsmål:

Hvordan kan det være at den opadrettede kraft (lift) er vinkelret på vindretningen? 


Skriv et svar til: Over- og undertryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.