Biologi

Katalase forsøg (er der gas?)

16. december 2011 af Mixzo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg er igang med at skrive en rapport, som er til mit afsluttende NV projekt i 1.g og dertil har jeg et spørgsmål

lidt om forsøget. ( der er vedhæftet et billede af forsøgsopstillingen )

Forsøget gik ud på og se hvad der skete når man puttede (2H2O2) hydrogenperoxid ned til lever i en sugekolbe med slange, hvor slangen førte over i et kar med vand, hvor der så var et måleglas (på hovedet og fyldt med vand) man stak slangen op i.

Når man så rystede sugekolben med leveren og substratet (2H2O2) skete der en reaktion. hvor der forsvandt noget af det vand der var i måleglasset.

et af vores spørgsmål til opgaven er "Hvad er det i måler i målecylinderen/målekolbe og hvordan kan man eftervise det? (tænk på hvordan du i folkeskolen efterviste hvordan der var brint i et reagensglas)"

Hvorefter jeg tænker straks efter at det må være gas der nu er i måleglasset i forsøget, og det ligger sig øverste da det er lettest.

Men er det rigtigt, at der er gas? ellerr er der bare ikke noget vand der oppe mere, og i så fald hvorfor forsvinder vandet, hvis der ikk er gas istedet?

 

Reaktionen ser sådan ud 2H2O2 -->2H2O2 + O2

 

Mvh

Vedhæftet fil: PC131770.JPG

Brugbart svar (2)

Svar #1
16. december 2011 af M_Malling (Slettet)

Det er gas i måler på.

Og en clue til hvordan i kan eftervise hvilken gas er givet i opgaven, men her er en mere: tændstik.


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. december 2011 af exutu (Slettet)

Dit reaktionsskema er forkert (formentlig en tastefejl) men der er kun vand og ikke hydrogenperoxid på højre side. Din gas er (som du selv skriver) oxygen og ja det er en gas.


Svar #3
16. december 2011 af Mixzo (Slettet)

#1
Jeps, tænkte det nok, vidste nu godt det med tændstikken, men det gjorde mig usikker, da vi prøvede kun vi ikke få det til at virke. Men mange tak

#2 Ja, det er en taste fejl, der skulle kun have været H2O + O2 på højre side.  Mange tak.

Et par spørgsmål mere
Hvad er forskellen på fejlkilder og måleusikkerhed?
 

Jeg skal også lige vide lidt om den enzymatiske proces:

Jeg ved at

E=> AB fordi enzymet binder sig til substratet ( som er hydrogenperoxiden)

Det jeg gerne vil være 100% på er: at jeg ved at substratet består af en A-del og en B-del

Hvor jeg så går ud fra at det må være H2O er A-delen og O2 er B-delen. (hvis det altså er rigtigt)
Kan det også være omvendt så vand er B-delen og O2 er A-delen?

 

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. december 2011 af exutu (Slettet)

 A og B er noget som du definerer, da enzymet ikke som sådan har en "A" og en "B" del, ellers skal du helt ned på aminosyre niveau og sige fx Lys38 binder til oxygen (tænkt eksempel).


Svar #5
16. december 2011 af Mixzo (Slettet)

Hmm. Prøver lige at skrive hele Enzymatiske proces op.

E=katalase enzymet

AB= substratet 2H2O2

1. Enzymet binder sig til substratet

E+AB => EAB

2. En del af sybstratet fraspaltes

EAB => EA + B

3 Resten af substratet spaltes fra

EA => E +A

og Bruttoligningen bliver herefter

E+ AB = E + A + B.

Denne proces kan gå begge veje.

Det jeg vil vide er om Når reaktionens skemaet ser sådan her ud

2H2O2 --> 2H2O + O2

Om så 2H2O er = A og O2 =B

Og hvis det er, kan det så også være omvendt altså vand = B og O2 = A

Og hvad med det andet spørgsmål? hvad er forskellen på fejlkilder og måleusikkerheder?

Mvh


Brugbart svar (2)

Svar #6
16. december 2011 af M_Malling (Slettet)

En måleusikkerhed kan vise i begge retninger, som +/-2mm når du måleren meter.

En fejlkilde har et forudsigeligt udfald der peger i en retning.


Svar #7
16. december 2011 af Mixzo (Slettet)

#6 Super tak.

Mangler bare at få svar på det andet spørgsmål i #5 nu.

 

Mvh


Brugbart svar (2)

Svar #8
16. december 2011 af exutu (Slettet)

1) Det kan du ikke vide uden at kende enzymets reaktionsmekanisme (google er din ven: http://en.wikipedia.org/wiki/Catalase#Molecular_mechanism)

2) Måleusikkerheder er en del af fejlkilderne. Måleusikkerheder er den usikkerhed der er ved udstyretaltså hvis du fx tænker på en køkkenvægt vejer den ikke ligeså præcist som en analysevægt og derfor er der større måleusikkerhed ved køkkenvægten end ved analyse vægten. Tilgengæld kunne en fejlkilde være at du ikke præcist har hældt 20 mL X op men måske kun 19,9 mL, eller at du ikke bruger ustyret på den rigtige måde (fordi du måske ikke er vant til at bruge udstyret eller er sløset).


Svar #9
16. december 2011 af Mixzo (Slettet)

Okay, men ville det ikke give god mening, hvis det er som jeg skriver det op?

mvh


Brugbart svar (2)

Svar #10
16. december 2011 af exutu (Slettet)

Altså det er jo op til dig men du kan se det ikke er rigtigt. Vanddelen af Hydrogenperoxid er aldrig direkte bundet til enzymet, da det kun er O der bindes til enzymet. Derefter kommer en ny H2O2 ind som afgiver sit ene oxygen til enzymet (altså O) så der dannes O2.


Svar #11
16. december 2011 af Mixzo (Slettet)

Okay super, mange tak for for hjælpen.


Skriv et svar til: Katalase forsøg (er der gas?)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.