Matematik

Sfærisk geometri. Beregn manglende stykker.

18. december 2011 af dne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)
Er igang med min SRP.
Jeg har fået et spørgsmål der hedder:
Beregn de manglende stykker, når A= 23,5 grader, a=49 grader og b=74 
Bestem breddegraden, når solhøjden over horisonten ved middagstid er 65 grader og deklinationen er 20 grader.
Jeg har ikke kunnet finde nogle formler for hvordan jeg skal kunne finde ud af dette og håber i kan hjælpe mig med at komme frem til det rigtigt resultat og hvordan jeg skal gøre .
På forhånd tak. 

Hilsen Daniel


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2011 af SuneChr

I sfærisk trekant gælder:  cos c = cos a·cos b + sin a·sin b·cos C   og

                                         sin a / sin A  =  sin b / sin B  =  sin c / sin C

 

Solens middagshøjde  =  90o - breddegraden + deklinationen


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2011 af peter lind

I de normale sinusrelationer skal du erstatte a med sin(a), b med sin(b)

cosinusrelationen erstattes af

cos(a) = cos(b)*cos(c)+sin(b)*sin(c)*cos(A)

For solens højde over horisonten gælder sin(h) = sin(φ)sin(δ)+cos(φ)*cos(δ)*cos(t) hvor

h = solens højde

φ er breddegraden

δ er deklinationen

t er timevinklen.


Svar #3
18. december 2011 af dne (Slettet)

tak :)
Jeg prøvede at regne c ud i maple (lommeregner), men den giver mig et meget mærkeligt resultat:
solve(cos(49) = cos(74)*cos(c)+sin(74)*sin(c)*cos(23.5), c) = .3412572405+1.085681242*I, .3412572405-1.085681242*I


 


Svar #4
18. december 2011 af dne (Slettet)

Og hvordan finder jeg timevinklen ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2011 af peter lind

#2 den er 0 når solen står stik syd.

#1 har du husket at stille den til at regne med grader?


Svar #6
18. december 2011 af dne (Slettet)

Får jo ik noget ud af hvor solen står .
 

Og har ikk stillet den til at regne med grader, men tror jeg man gør ved at skrive dem med stort, men så får jeg 2 resultater:
117.3764573 og  27.89681213


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. december 2011 af peter lind

Breddegraden er altid højst 90º så det er den sidste du skal bruge


Svar #8
18. december 2011 af dne (Slettet)

Super lækkert. 
Tak. 

Mangler kun at finde timevinklen nu. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. december 2011 af SuneChr

Montreal, Bordeaux, Torino, Beograd ligger ca. på breddegraden. Årstiden er ca. 21. maj eller ca. 19. juli .


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. december 2011 af peter lind

#8 se #5


Svar #11
18. december 2011 af dne (Slettet)

Ja forstod godt den er 0 når solen står stik syd. 
Men ud fra min opgave kan jeg ikke se om den står i syd, vest, nord eller syd. 
Bestem breddegraden, når solhøjden over horisonten ved middagstid er 65 grader og deklinationen er 20 grader.
og #9 kan heller ik se hvad jeg skal bruge det til ? 

Ved ikke helt hvad i hentyder med det i skriver. Sorry


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. december 2011 af peter lind

jo det gør du I #0 skriver du "Bestem breddegraden, når solhøjden over horisonten ved middagstid er 65 grader og deklinationen er 20 grader."


Svar #13
18. december 2011 af dne (Slettet)

ja okay, så fordi der står middagstid og Timevinklen er vinklen mellem stedets meridianplan og en linie til solen.. Timevinklen regnes negativ før klokken 12.00 soltid og positiv efter klokken 12.00 soltid

Så må timevinklen jeg skal bruge være 0 fordi jeg går ud fra at middagstid er omkring kl 12 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. december 2011 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Sfærisk geometri. Beregn manglende stykker.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.