Matematik

Hardy-Weinberg loven

20. december 2011 af Jonas91A (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa!

Jeg har fået til opgave at udregne "hvordan forekomsten af cystisk fibrose i den danske befolkning påvirkes ved genselektion, ved forskellige selektionskoefficienter (for eksempel 0,9; 0,5 og 0,1)"

 

Og så er jeg lidt tabt. Jeg har forstået hvad Hardy-Weinberg loven går ud på, og hvad forudsætningerne for en stabil population er, men problemet er at der ikke står noget om sandsynlighedsregning i mine matematik bøger!

Så jeg har ingen anelse om hvordan jeg skal regne dette ud. Jeg fandt en formel som en anden person havde skrevet herinde (tror nok den hed p^2+pq+q^2=1), men den forudsatte at man havde p og q, altså allelerne. 

Så hvad gør jeg med min opgave?

Hilsen Jonas. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2011 af SuneChr

Her er et lille eksempel på brug af p og q. Min viden om dette emne er i øvrigt lig med nul.

I den danske befolkning har 64% blå øjne. Antages Hardy-Weinberg ligevægt, er altså q2=0,64, så q=0,8 og p=0,2. Dvs. at 80% af generne for øjenfarve er for blå øjne og 20% for brune. Endvidere er p2=0,04 og 2pq=0,32, så der er kun 4% homozygot brunøjede i Danmark, og 32% — altså 8 gange så mange — heterozygot brunøjede.

# 2   Eksemplet er et citat. Bare en lille hjælp.  Jeg har ej forstand derpå. Sorry.


Svar #2
20. december 2011 af Jonas91A (Slettet)

Det giver meget god mening. Dog kan jeg ikke se hvor selektionkoeficienterne kommer ind. Hvor hvordan kommer du frem til p=0,2?


Skriv et svar til: Hardy-Weinberg loven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.