Matematik

forkort brøken

26. december 2011 af Gonyali (Slettet) - Niveau: C-niveau

a- 6a + 9 / a2 - 9

 

 er der nogle der kan hjælpe mig med at forkorte denne brøk??


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. december 2011 af whereab (Slettet)

Benyt at a2 - 6a + 9 = (a-3)2  og  a2-9 = (a-3)(a+3)

...hvis du mener (a2 - 6a + 9) / (a2-9)  vel at mærke


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. december 2011 af SuziihShakur (Slettet)

Faktoriser:

(a-3)2/(a-3)(a+3)

du får:

(a-3)/(a+3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. december 2011 af mette48 (Slettet)

(a2 - 6a + 9) / (a2 - 9) =(a2 - 6a + 32) /( a2 -32)

brug kvadratsætningerne

 tælleren (a-b)2=a2- 2ab + b2

i nævneren (a+b)(a- b)=a2- b2

forkort med (a-b)


Skriv et svar til: forkort brøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.