Matematik

svær opgave, matricer...

26. december 2011 af kla08 (Slettet)

ogaven er vedhæftet. søger hjælp til at komme i gang... 

 

Vedhæftet fil: opg7.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse differentialligningssystemet

y' = A y ,

hvor y = (y1 , y2)T og A er en 2x2 matrix, hvorom det oplyses, at

A = P D P-1 ,

hvor D er en diaginalmatrix.

Heraf ses, at

P-1 y' = D P-1 y

der er et differentialligningssystem i P-1 y , og da D er en diagonalmatrix, er systemet ækvivalent med 2 ikke-koblede 1.-ordens differentialligninger.


Svar #2
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

hvor får det her udtryk fra: 

P-1 y' = D P-1

altså hvorfor ganger du med P-1 med y'


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Udtrykket kommer jo af

y' = A y

ved at gange med P-1 fra venstre på hver side. Derved er ligningssystemet skrevet på formen

u' = D u

der let kan løses, da D er en diagonalmatrix. Da u = P-1 y , finder man y = P u , hvori så indsættes den fundne løsning.


Svar #4
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

jeg forstår det ikke stadig. tror ikke engang vi har lavet sådan et spørgsmpl :S 

kan du prøve at forklare hvordan jeg skal løse denne? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Løs ligningssystemet

u' = D u

Det er ækvivalent med de to differentialligninger

u1' = 3u1 og

u2' = 2u2

hvis fuldstændige løsning let kan findes. Dernæst findes den fuldstændige løsning til y' = A y ved at benytte

y = P u

og konstanterne fastlægges så ud fra begyndelsesbetingelserne.


Svar #6
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

jeg laver lige opgaven som jeg tror. 

gider du så kigge på det bagefter? 


Svar #7
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

sådan. er det så ikke meningen at hhv. y1 = -7 og y2 = 4. og der isoleres mht. a og b? 

 


Svar #8
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

du er vel forhåbentlig ikke gået i seng? 

jeg skal bruge hjælp til at komme videre.... 


Svar #9
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

der er vel ikke andre der kan hjælpe????? 


Svar #10
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

HOV - jeg er kommet til at gange A * u i stedet for P * u... 

i #7 

 


Svar #11
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

jeg får det til 

y1 = - 4e3t - 3e2t 

y2 = 2e3t + 2e2t 

 

ved ikke om resultatet er rigtigt, da selv en enkelt småfejl giver et helt forkert resultat, men har i hvert fald fat i fremgangsmåden nu. nu hvor jeg tænker over det, er det jo meget enkelt... 


Svar #12
26. december 2011 af kla08 (Slettet)

eller jeg har jo nok regnet rigtigt da resultatet ellers ikke ville passe :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man finder jo, som du selv har gjort, at

u = (k1·e3t ; k2·e2t), hvoraf

y = P u = (-2u1 - 3u2 ; 1u1 + 2u2} = (-2k1·e3t -3k2·e2t ; k1·e3t + 2k2·e2t)

Da der skal gælde y(0) = (-7 ; 4) , fås

(-7 ; 4) = (-2k1 -3k2 ; k1 + 2k2), der giver (k1 , k2) = (2 , 1) , og dermed

y = (-4·e3t -3·e2t ; 2·e3t + 2·e2t)

Du har tilsyneladende brugt A i stedet for P ved beregningen af y fra u .


Skriv et svar til: svær opgave, matricer...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.