Matematik

Bestem egenvektor ud fra egenværdi

06. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Hejsa.

Hvis jeg har en 3*3 Matrice der hedder:

(4,3,6), (3,4,6), (001)

og skal finde en egenvektor for egenværdien lambda = 1.

 

Hvordan griber jeg det an?

Kh Julie


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2012 af whereab (Slettet)

For en kvadratisk matrix A findes egenvektoren v hørende til egenværdien λ  ved at løse ligningssystemet:

(A - λE)v = 0

hvor E er enhedsmatricen 


Svar #2
06. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Hejsa.

Mange tak for svaret.

Noget ala det her, eller?


Svar #3
06. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

ups

Vedhæftet fil:studie5.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #4
06. januar 2012 af whereab (Slettet)

Ikke helt. er jo en vektor, ikke en skalar. 

Beregn først A - λE (hvilket bare svarer til at trække egenvektoren fra i A's diagonal)

Løs nu ligningssystemet med totalmatricen T = [AE|0]

(det kan gøres let i hånden)


Svar #5
06. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

sådan?

Vedhæftet fil:studie6.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #6
06. januar 2012 af whereab (Slettet)

Ja nu har du fundet A - λE. Løs så ligningssystemet med totalmatricen

        3  3  6 | 0

T =   3  3  6 | 0

        0  0  0 | 0


Svar #7
06. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Hej igen.

hm jeg kan bare ikke se hvordan at Matricen T:

         3  3  6 | 0

T =   3  3  6 | 0

        0  0  0 | 0

skal blive til resultatet:

(-3, ??, 1)?

Altså selve udregningen. Selvom jeg sætter T = 0, får jeg ikke et korrekt resultat.


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. januar 2012 af whereab (Slettet)

        3  3  6 | 0               3  3  6 | 0         1   1  2 | 0

T =   3  3  6 | 0    →       0  0  0 | 0    →  0   0  0 | 0

        0  0  0 | 0               0  0  0 | 0         0   0  0 | 0

Løsningen til ligningssystemet kan derfor skrives på standard parameterform som:

(x1, x2, x3) = t(-1, 1, 0) + s(-2, 0, 1)

hvorfor egenrummet hørende til λ=1 er

E1 = span{ (-1,1,0), (-2,0,1) }


Svar #9
06. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Du taber mig ved:

(x1, x2, x3) = t(-1, 1, 0) + s(-2, 0, 1)

og

E1 = span{ (-1,1,0), (-2,0,1) }


Brugbart svar (2)

Svar #10
06. januar 2012 af whereab (Slettet)

        1  1  2 | 0

T =   0  0  0 | 0

        0  0  0 | 0

svarer jo til at :

1·x1 + 1·x2 + 2·x3 = 0

Lad x2 og x3 være frie parametre og omdøb dem til hhv.  t og s , så vi har at

x2 = t,   x3 = s,  x1 = -t - 2s

Den fuldstændige løsning kan nu skrives som

(x1, x2, x3) = (-t - 2s, t, s) = (-t, t, 0) + (-2s, 0, s)  = t(-1, 1, 0) + s(-2, 0, 1),    t,s ∈ R


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. januar 2012 af whereab (Slettet)

#10 

Der skulle have stået trap(T) i stedet for T


Svar #12
06. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Hej igen.

Herligt, jeg er med nu :-)

Mange tak for hjælpen.

Kh julie


Skriv et svar til: Bestem egenvektor ud fra egenværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.