Matematik

Differentiering af sin(x)

06. januar 2012 af Hayo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa. Jeg har set på beviset her:  http://uvmat.dk/jr/mathpub/DiffSin.htm

Ved beviset for Hjælpesætning 1 har jeg lidt problemer.

Mine problemer opstår ved anden og tredje line, som jeg ikke helt forstår. En der kan forklare det?

 

Vh


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2012 af peter lind

Se på den retvinklede trekant OBE:

Af sinus til en retvinklet trekant = modstående katete/hypotenusen fås |OE|=|BE|sin(a)

Se på trekant  DEF Af cosinus til em retvinklet trekant = hosliggende katete/hypotenusen fås |DF|=|EF|cos(a)

Dernæst må det antages at den grønne cirkelbue er en del af enhedscirklen så |OF| =1

Se på trekant OEF. Af de samme sætninger fås at  |OE| = cos(h) og |EF|=sin(h)


Svar #2
06. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Så det er simpelthen blot benyttelsen af regler for sinus og cosinus i retvinklede trekanter jeg bruger?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2012 af peter lind

ja


Brugbart svar (2)

Svar #4
07. januar 2012 af AskTheAfghan

... eller du kan prøve at se: http://www.youtube.com/watch?v=zw0waJCEc-w


Svar #5
07. januar 2012 af Hayo (Slettet)

#4

Tak for linket. Jeg kender dog ikke til det han forklarer med parralelle linjer og ens vinkler - kan du forklare det?


Brugbart svar (2)

Svar #6
08. januar 2012 af AskTheAfghan

... hvad med den her http://www.themathpage.com/atrig/sum-proof.htm ?

Lad mig vide, hvilket punkt du ikke forstår.


Svar #7
08. januar 2012 af Hayo (Slettet)

#6

I det link du linkede er det jeg ikke forstår "Draw DF perpendicular to AC,

draw FG perpendicular to AB,

and draw FH perpendicular to ED.

Then angle HDF is equal to angle .

For, since the straight line AC crosses the parallel lines HF, AB, it makes the alternate angles equal (Theorem 8);

therefore angle HFA is equal to angle ." Hvorfor vinkler alle er alfa


Brugbart svar (2)

Svar #8
08. januar 2012 af AskTheAfghan

Illustrationen er for at have et bedre overblik, hvordan det skal bevises. De vinkler, som du kan se, hvor der er 2 α'er - er det fordi, at de vinkler er lige store. Prøv bladr' lidt ned til der, hvor der står "Now,  ED = GF + HD." - og se om du kan forstå det.


Svar #9
08. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Jeg tror godt jeg kan se det.  ED = GF + HD  er vel det samme fordi det blot er en højde?

 

Grunden til at man siger

 

(GF/AF)*(AF/DA) + (HD/FD)*(FD/DA) er vel fordi det er det samme som at sige GF/DA + HD/DA ?


Brugbart svar (2)

Svar #10
08. januar 2012 af AskTheAfghan

sin(α + β) = ED/DA

                = (GF + HD)/DA

                = (GF/DA)                      +    (HD/DA)

                = (GF/DA)  ·      1          +    (HD/DA)  ·        1

                = (GF/DA)  ·  (AF/AF)    +    (HD/DA)  ·  (FD/FD)

                = (GF/AF)  ·  (AF/DA)    +    (HD/FD)  ·  (FD/DA)

                =   sin(α)    ·   cos(β)      +      cos(α)   ·   sin(β)


Svar #11
08. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Aha - så med lidt snilde tænker man at (AF/AF)= 1 osv.  og så kører det derudaf ? Men hvorfor vælger du lige præcist (AF/AF) og (FD/FD) ?


Brugbart svar (2)

Svar #12
08. januar 2012 af AskTheAfghan

For det er det jo letteste/eneste mulighed for at udlede formlen videre efter have undersøgt/forsøgt med andre end (AF/AF) og (FD/FD).


Svar #13
08. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Aha - mange tak for din hjælp :-) SYnes dog at det er vildt at der er en der har udeledt dette af sig selv.


Svar #14
08. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Der er dog een ting mere. (HD/FD)=cos α - why? Er det: sin a=mod/hos


Brugbart svar (2)

Svar #15
08. januar 2012 af AskTheAfghan

sin(α) = (GF/AF) = modstående/hypotenusen

cos(α) = (HD/FD) = hosliggende/hypotenusen

http://www.sinavonline.net/formuller/images/trigonometri_formulleri.gif


Svar #16
08. januar 2012 af Hayo (Slettet)

Tak for din hjælp :)


Skriv et svar til: Differentiering af sin(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.