Matematik

Potens

09. januar 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Hvordan løser jeg følgende ligning?

5^n + 5^n + 5^n + 5^n + 5^n = 5^25


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2012 af PeterValberg

5^n + 5^n + 5^n + 5^n + 5^n = 5^25

5·5n = 525
5n = 525/51
5n = 5(25-1)
5n = 524

n = 24

eller

5·5n = 525
51·5n = 525
5(1+n) = 525

1+ n = 25
n = 24

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
09. januar 2012 af Sinimini (Slettet)

Tusind tak, men jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til 24. Hvordan får du 5 væk på begge sider af lighedtegnenene?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der divideres med 5 på begge sider, som det klart fremgår i #1.

525 / 5 = 525  · 5-1 = 525-1 = 524

Alternativt kan man benytte, at

5 · 5n = 5n+1 , hvorfor

5n+1 = 525 , dvs

n+1 = 25

n = 24


Skriv et svar til: Potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.