Matematik

Differentialregning

09. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa. Jeg står og skal løse en differentialligning. Et trin i opgaven er, at jeg på et tidspunkt skal finde differentialet af 

x(e2x+ex)


Jeg ved, fra min lommeregner, at resultatet er 

 

2xe2x+xex+e2x+ex

 

Men jeg kan ikke finde ud af mellemregningen. Nogen der gider at hjælpe mig? eller give mig et hint til hvordan det skal løses?

 

Med hilsen

hiphopskoleentusiasten, høhø


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt reglen for differentiation af et produkt:

( x(e2x + ex) )' = (x)'·(e2x + ex) + x·(e2x + ex)'

                         = 1·(e2x + ex) + x·(2·e2x + ex)

                          = (2x +1)·e2x + (x+1)·ex


Svar #2
09. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)

Mange tussinde tak for hurtigt svar hr. Andersen :)


Svar #3
09. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)

Jeg forstår bare ikke hvorfor det er fordelagtigt, at give det sidste svar med parnteser ... Det gjorde min lommeregner også.. Hvorfor er det, at man ikke bare reducerer udtrykket til 2xe2x + xe+ e2x + ex ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er selvfølgelig ikke forkert at gange parenteserne ud. Efter min mening er det dog mere bekvemt og overskueligt at samle led med samme eksponentialfunktion.

Man ser, at der er tale om to eksponentialfunktioner, der hver er ganget med et lineært polynomium.

Ved en eventuel udregning skal man så kun udregne de forskellige eksponentialfunktioner een gang.

Hvis man skal til at differentiere igen, er det også mere håndterligt på denne måde.

Eller hvis man er i en situation, hvor der divideres med en anden funktion, der indeholder eksponentialfunktioner, kan man muligvis reducere udtrykket ved at forkorte eksponentialfunktioner ud.


Svar #5
10. januar 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)

Aha I see. Tror jeg vil benytte mig af din teknik fremover. Det kommer mig nok tilgode på et tidspunkt :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det drejer sig tit om at have overblik. Enkelhed, klarhed og præcision er nøgleord i forbindelse med at skabe sig overblik.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.