Matematik

Løse ligning

15. januar 2012 af Quijote (Slettet)

1/3x = 7/9x+2

Ja, jeg skal finde x.

1/3x = 7/9x+2  --> 3-x = 7/9x * 92 --> hmm...kan ikke komme videre.

har på fornemmelsen at det skal være noget med substitution, mit problemer er bare at jeg slet ikke har styr på princippet i det at substituere for jeg kan først og fremmest ikke se hvornår og hvordan det skal bruges.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2012 af Anxyous (Slettet)

1/3x = 7/9x+2 <=> x*log(1/3) = (x+2)*log(7/9)

Prøv selv herfra.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2012 af peter lind

mener du på højre side 7/(9x+2) ?.I så fald kan den omskrives til 7*9-2/(32x)


Svar #3
15. januar 2012 af Quijote (Slettet)

#1 Hvordan kan det ses at jeg skal bruge log? Og for at komme videre skal jeg så bruge en logaritmeregneregel?

#2 Ja, det er det jeg mener. Men jeg kan ikke komme videre.


Svar #4
15. januar 2012 af Quijote (Slettet)

#1 Dividerer jeg med log(1/3) på begge sider?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2012 af Anxyous (Slettet)

#3:

Logaritmer kan bruges til at isolere eksponenter i potenser. Men hvis du mente det, som Peter skrev i #2, kan du ikke bruge #1 til noget. Bruge dine logaritmeregler til at løse ligningen.


Svar #6
15. januar 2012 af Quijote (Slettet)

Jeg kan stadig ikke finde ud af det...hvilke regler er det jeg skal benytte?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2012 af kieslich (Slettet)

1/3x = 7/(9x+2)

<=>  9x+2  = 7*3x

<=> 9x *92 = 7*3x

<=> (3x)2 = 7*3x

reducer og brug log() på begge sider

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2012 af Anxyous (Slettet)

Og brug parenteser fremover, så vi ved, hvad du mener med ligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er vel, som den er skrevet i #0:

1 / 3x = 7 / 9x+2

Vender man bunden i vejret på den får man

92 · 9x = 7 · 3x , dvs

92 · (3x)2 = 7 · 3x , hvoraf

3x+4 = 7

x = -4 + log(7)/log(3)


Skriv et svar til: Løse ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.