Matematik

Bestemme en parabel.

18. januar 2012 af Whut (Slettet) - Niveau: A-niveau

b) Vis, at parablen i det angivne koordinatsystem tilnærmelses har ligningen: y = -0.038x2 + 0.176x + 5

Oplysninger (fra grafen, jeg kan aflæse):

f(0) = f'(0) = 5 = c   ,   f(9) = 3.5

Hældningen for tangenten i punkt P(0 ; f(0)) = tan(10)

Mit bud:

f(x) = ax2 + bx + c

f(0) = a·02 + b·0 + c = 5 ⇔ c = 5

f(9) = a·92 + b·9 + 5 = 81a + 9b + 5

f'(x) = 2ax + b = tan(10) ⇔ b = tan(10) - 2ax  , så b'et indsættes i funktionen

         f(x) = ax2 + bx + 5 = ax2 + (tan(10) - 2ax)x + 5 = -ax2 + tan(10)x + 5

... jeg har en fornemmelse på, at der er mange ting, jeg skulle have undersøgt før. Men, jeg kan ikke finde hvad jeg mangler - kan I hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2012 af peter lind

Der er modstrid i det du skriver. I første linje har du f'(0) = 5 I anden linje at f'(0) = tan(10)


Svar #2
18. januar 2012 af Whut (Slettet)

#1

Jeg uploader lige opgavesættet 2 sec.


Svar #3
18. januar 2012 af Whut (Slettet)

Filen er vedhæftet

Vedhæftet fil:MatA-Maj2009.jpg

Svar #4
18. januar 2012 af Whut (Slettet)

Hold da op .. Billedet (#3) er alt for stor, at man ikke rigtigt kan læse sådan på en lille skærm. Jeg har gjort billedet mindre denne gang. Nyt billede er vedhæftet.

Vedhæftet fil:MatA-Maj2009-2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så ved du jo heller ikke, at f'(0) = 5, men kun at f'(0) = tan(10º), dvs

f(0) = 5 , f(9) = 3,5 , og f'(0) = tan(10º) , dvs

c = 5 , b = tan(10º)

a·92 + b·9 + c = 3,5


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2012 af Euroman28

Du har brug for nogen ekstra betingelser for at du kan finde dit a og b.

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er alt, hvad man skal bruge, se #5.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2012 af peter lind

Det er f'(0) = tan(10), der er rigtig.

I ligningen for f'(0) som du sætter lig tan(10)  skal du sætte x = 0, så du har altså b meget direkte.

Derefter sætte du f(9) = 3,5.  hvilket giver en ligning til bestemmelse af a

Du kan finde højden af huset som f(0) eller direkte aflæse det på din figur.

d) find ligningen for linjen gennem A og B og træk funktionen fra  fra parablens funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. januar 2012 af Euroman28

Det nemmeste du kan gøre at

f(0) = f'(0) = 5.

du ved derimod at polynomiet har nulpunkterne aflæst til at være (cirka)

f(14) = 0 og f(-9.4) = 0

hvis du antager at f(0) = f'(0) = 5 hvilket medføre at c = 5

 

så hvis du anvender de 2 andre betingelser

 

f(14) = 14^2 * a + 14b + 5 = 0

f(-9.4) = (-9.4)^2 -9.4b +5  = 0

så får du

14^2 + 14b = -5

 (-9.4)^2 -9.4b = -5

Det kan du så løse som 2-ligninger med 2 ubekendt og så får du de koefficenter a og b som du søger :)

 

 

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der gælder netop ikke f'(0) = 5, se #4 og #5.


Svar #11
18. januar 2012 af Whut (Slettet)

Endelig, min viden er blevet rettet .. Mange tak for jeres hjælp! :)


Svar #12
18. januar 2012 af Whut (Slettet)

#8

I opgave c, er højde ikke lig med f(0) (ved godt, at stregen er alt for tyndt i det scannet billede - eller se #3) - men det ligner faktisk, at man skal finde toppunkt for denne funktion, så må xT = højde. Korrekt?

Jeg forstår ikke det med opgave d (og e).


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. januar 2012 af Euroman28

@ #10,

nemlig tak for du så det.

Vi kan simpelthen nøjes med 3 betingelser.

f(0) = 5

f(14) = 0

f(-9.4)  = 0

ved at anvende de betingelser

så får man 2 ligninger med 2 ubekendte og c = 5, og dermed er stykket bevist :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvordan kommer du frem til, at f(14) = f(-9.4) = 0 ??


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. januar 2012 af peter lind

#12 ja til første spørgsmål.

d) Der spørgesom den lodrette afstand mellem oversiden og undersiden af det mørke område. Find ligningen for undersiden og træk den fremkomne lineære funktion fra funktionen for parablen,

e)  Du skal finde for hvilket x  den fundne funktion er størst.


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, der korrekt, at man skal finde y-koordinaten for toppunktet.

d) bestem et udtryk g(x) for den rette linie gennem A og B. Svaret i spm d) er y fra parabelen minus g(x) .

e) her skal man finde maksimum for funktionen i d)


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. januar 2012 af Euroman28

@#14,

det grafens (cirka) nulpunkterne, hvis man plotter det ind i Maple.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #18
18. januar 2012 af Whut (Slettet)

Hov, taste fejl .. yT = højde. Men helt fint, så er jeg med på det.

g(x) = (-1/6)x + 5

h(x) = y - g(x) = (-0.038x2 + 0.176x + 5) - ((-1/6)x + 5) = 0.342667x - 0.38x2

Jeg forstår ikke helt, hvorfor man skal trække fra hinanden. Det minder mig om måden at integrere på for at finde arealet i det gråtonet område. Eller skal det forstås, at man finder forskellen mellem de to højde, altså hB og hA? (Ved godt, det lyder forkert).

e) h'(x) = 0 ⇔ x = 4.50877

så må den største højde være h(4.50877) = 0.772504 ? Skal jeg finde x eller y?


Brugbart svar (0)

Svar #19
18. januar 2012 af peter lind

Du har ret i din antagelse om højderne. Det ser fornuftigt ud


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det kan du da ikke bruge til at bestemme parabelens ligning. Så bruger du parabelens ligning til at bestemme parabelens ligning?? Hallo?

Man skal benytte de oplysninger, som er givet i opgaven, jvf. #4 og #5.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.