Matematik

Trapez højde x og y

21. januar 2012 af clar0957 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 1.042 i "vejledende eksempler på eksamensopgaver i matematik". 

I trapez ABCD er siderne AD og BC paralelle. AD = 4 og BC = 2. Højden i trapez'et er 3. det sted, diagonalerne skærer hinanden, indeler højden i to dele: x og y. De to længder skal findes. Hvordan?

Der er ikke nogen information om hvorvidt trapez'et er ligebenet, gør det nogen forskel for opgaven? 


Brugbart svar (3)

Svar #1
21. januar 2012 af SuneChr

En stor hjælp vil være at lægge den vilkårlige trapez ind i et koordinatsystem, og beregne diagonalernes skæringspunkt.

Vi kalder punkterne A = (0 ; 0)    B = (p ; 3)   C = (q ; 3)     D = (4 ; 0)

Vi ved nu, at      q - p =  2

Linjen, der indeholder |AC|  har ligningen:      3/q x             -  y  =  0

Linjen, der indeholder |BD|  har ligningen:       3 x  +  (4 - p) y  =  12

Skæringspunktet er da   (x ; y) = ( 4q/(4 + q - p)  ;  12/(4 + q - p) )

Det skal da bemærkes, at det, der i # 0 kaldes x og y , selvfølgelig ikke er de x og y , der står ovenover her.

Gå nu videre i opgaven herfra. 

 


Svar #2
22. januar 2012 af clar0957 (Slettet)

Kan du uddybe, hvorfor du skriver:

Linjen, der indeholder |AC|  har ligningen:      3/q x             -  y  =  0

Linjen, der indeholder |BD|  har ligningen:       3 x  +  (4 - p) y  =  12

Skæringspunktet er da   (x ; y) = ( 4q/(4 + q - p)  ;  12/(4 + q - p) )

Er det en speciel formel du følger?

 

ellers mange tak!


Brugbart svar (3)

Svar #3
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Kalder man diagonalernes skæringspunkt for M, ser man, på grund af vinkler ved parallelle linier, at de to trekanter AMD og CMB er ensvinklede, og forholdet mellem ensliggende sider i de to trekanter er derfor konstant. Skalaforholdet bestemmes af de to ensliggende sider AD og BC, og højden mellem de to parallelle sider, der går gennem M, deles derfor i to stykker x og y, hvorom det må gælde, at

x / y = 4 / 2 = 2

og

x + y = 3 .

De to stykker har derfor længderne

x = 2   og   y = 1


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. april 2012 af læsefreak (Slettet)

Hej Andersen11, det giver meget god mening det hele, men jeg kan ikke længere følge dig, når du siger "og højden mellem de to parallelle sider, der går gennem M, deles derfor i to stykker x og y, hvorom det må gælde, at

x / y = 4 / 2 = 2 " 

,altså jeg har fundet skalaforholdet: 

AD/BC = 4 / 2 = 2, 

så nu er forholdet mellem siderne i de to trekanter altså 2, men da jeg jo ikke kender længden af hverken x eller y, altså højderne i de to trekanter, hvordan kan jeg så finde deres højder vha. skalaforholdet? Kan du forstå mig? :)

 

Mvh 


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det vides jo, at summen af de to højdestykker x og y skal være den samlede højde i trapezet, så der må gælde

x + y = 3 ,

der sammen med den anden ligning

x / y = 2

bestemmer de to stykker x og y.

Man finder jo så af den sidste ligning, at x = 2y , der indsat i den første ligning giver

2y + y = 3 , dvs. y = 1, og dermed x = 3 - y = 2 .


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. april 2012 af læsefreak (Slettet)

tusind tak for svar, nu forstår jeg meget bedre! 

Du siger x/y = 2, fordi vi netop har fundet at skalaforholdet er lig med 2, derfor må der også gælde at forholdet mellem x og y er lig med 2, ikke også? :)


Brugbart svar (2)

Svar #7
20. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, for de to højdestykker er jo ensliggende højder i de to ensvinklede trekanter.


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. april 2012 af læsefreak (Slettet)

super, tak skal du have :)


Skriv et svar til: Trapez højde x og y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.