Matematik

Mat B - tangentens linjes ligning

23. januar 2012 af Necima (Slettet) - Niveau: B-niveau

Udregn tangenten i 2(, f(2)) for funktionen: f(x) = ln(x) - 3

Mit bud på mulig løsning, uden at være helt sikker:

Differentierer først funktionen

f'(x) =1/x

 Índsætter min x- koordinat

f(2) = ln(x) = 0,69

f'(2) = 1/x * 2 = 1

Tangentens linjens ligning

y=f'(xo(x-xo)+f(xo)

=1(x-2)+0,69

= x-2 + 069

- reducerer

x- 1,31 ( FACIT )????

Forklar venligt uddybende hvis min fremgangsmåde er forkert :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Fremgangsmåden er vel korrekt, men de tilhørende beregninger er forkerte.

Man skal benytte forskrifterne til at beregne f(2) og f'(2):

f(2) = ln(2) - 3

f'(2) = 1/2 ,

så tangentens ligning er

y = (1/2) · (x - 2) + ln(2) - 3

   = (1/2)·x + ln(2) - 4


Svar #2
23. januar 2012 af Necima (Slettet)

Der skulle egentlig stå: f(2) = ln(2) = 0,69  - hvorfor er dette forkert? Skal jeg ikke regne videre på ln(2) til 0,69?

Dernæst: f'(2) = 1/x  (afledt funktion ) som jeg multiplicerer med 2. Altså, oppe i tælleren = en hel el. 1

Jeg forstår heller ikke, hvorfor du regner med -3 eftersom det burde give 0 ( efter at man har differentieret?

- tusind tak for dit svar.

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis funktionen forskrift er f(x) = ln(x) - 3, er f(2) = ln(2) - 3. Man smider ikke bare -3 væk. Man regner også eksakt i stedet for at indsætte en afrundet talværdi for ln(2) .

Tilsvarende er den afledede f'(x) = 1/x , der beregnes for x = 2 til f'(2) = 1/2

Det er uforståeligt, hvorfor du pludselig multiplicerer med 2.


Svar #4
23. januar 2012 af Necima (Slettet)

Alright. Jeg skal ikke multiplicere med 2 - og man regner eksakt fremfor afrundet talværdi. Så langt, så godt.

Hvorfor bliver - 3 ikke til 0? På samme måde som ln(x) = f'(x) = 1/x, burde - 3 så ikke også blive nul? Det er jo ikke en konstant multipliceret med noget?

- kort sagt, forstår jeg ikke at -3 ikke bliver til 0, efter at man har differentieret størrelsen -3.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Genlæs #3. Når funktionens forskrift er f(x) = ln(x) - 3 , kan man da ikke bare smide -3 væk, når man skal beregne funktionsværdien f(2) .

Ja, når man differentierer funktionen, forsvinder -3, og den afledede er f'(x) = 1/x . Men det har jo ikke noget at gøre med at beregne funktionsværdien f(2) .

Når man beregner funktionsværdien f(2), benytter man forskriften for f(x) . Når man beregner den afledede f'(2), benytter man forskriften for den afledede f'(x).

Det ser ud til, at du roder de to forskrifter og begreber sammen.


Svar #6
23. januar 2012 af Necima (Slettet)

Ja, selvfølgelig! Det har du helt ret i, at jeg har rodet rundt på begreberne.

Tusind tak for din tid, Andersen.

Fortsat en rigtig god aften :)


Skriv et svar til: Mat B - tangentens linjes ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.