Matematik

Parabels toppunkt?

25. januar 2012 af bellinge (Slettet)

En parabel med en konstant på -0,465 og skæringer af X-aksen i punkterne 29,99 og 16,79.
Er der en venlig sjæl der vil hjælpe mig med toppunktet?

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2012 af mathon


                 y = ax2 + bx + c

       hvilken af konstanterne er -0,465 ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Menes der, at det er koefficienten a til leddet med x2 , der er lig med -0,465?

Da er  forskriften f(x) = -0,465·(x - 16,79)·(x - 29,99)

Find x-koordinaten til toppunktet ved at løse ligningen f'(x) = 0, eller ved at indsætte i toppunktsformlen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. januar 2012 af peter lind

Skæringen med x-aksen angiver rødderne. Brug at parablens ligning så kan skrives som p(x) = a(x-r1)(x-r2) a kan du så finde ud fra konstanten


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Til #2

Det er nok snarere, som Peter Lind angiver i #3, konstanten c, der er lig med -0,465. Så er forskriften

f(x) = a·(x - 16,79)·(x - 29,99)

og a bestemmes så ved at regne konstanten c ud.


Svar #5
25. januar 2012 af bellinge (Slettet)

Jeg har gåer i den stråtækte. Opgaven er her, så hvis jeg kan få et bus på toppunktets kooedinater vil jeg vøre glad.

.....................................

William og Patrick havde bygget sig en sæbekassebil, som skulle afprøves i det lokale område. Under afprøvningen taber William sin madpakke, men til alt held bemærker begge drenge at det sker lige i det øjeblik hvor de kører aller stærkest.
Det havde været hammer sjovt at afprøve bilen. De havde bare ikke lagt mærke til hvor de havde kørt. Men så var det jo godt, at Patricks far havde syntes at det var sjovt, at drengene ville bygge en bil. Han havde derfor tilbudt at hjælpe dem med lidt lys og noget GPS. Via GPSen, kunne Patricks far nemlig beregne deres køremønster og dermed hvor de havde tabt madpakken. Han fandt frem til at afprøvningsturen kunne beskrives som en parabel med en konstant på -0,465 og skæringer af X-aksen i punkterne 29,99 og 16,79.
Kan du finde madpakken?


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. januar 2012 af peter lind

Det betyder at du kan bruge forslaget i #3


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er jo ikke forklaret, hvad den parabel beskriver.

"afprøvningsturen kunne beskrives som en parabel"

Hvad betyder det? Er (x,y) koordinater i terrænet, eller er x tiden og hvad er y så ?


Svar #8
25. januar 2012 af bellinge (Slettet)

Det er i terrænet og mon ikke toppunktet kan beskrives som X,Y altså et punkt, og punktet må så ligge i en afstand fra et givet punkt, altså +? meter nord og meter øst eller vest, mener at vide at parablen er en sur.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis det er koordinater i terrænet, hvordan bestemmer man så, hvor farten er størst?


Svar #10
25. januar 2012 af bellinge (Slettet)

Jeg er overbevist om at det er toppunktet der skal findes.


Svar #11
25. januar 2012 af bellinge (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, jeg så også opgaven der.

#10

Hvordan afgør du, at det er toppunktet, der skal findes, ud over, at det fremgår af bloggen efter opgaven?


Svar #13
25. januar 2012 af bellinge (Slettet)

Jeg kan ikke se andre muligheder. Hvor sætter jeg de - 0,465 ind i formlen hvis jeg selv skal prøve at regne noget ud? er det a?  eller eller f(X)  ?


Brugbart svar (1)

Svar #14
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jo, du kan da godt finde toppunktet, se #3 og #4.

Jeg påstår blot at opgaven ikke kan løses, som den er formuleret, da tiden slet ikke er inde i billedet. Ud fra banekurven alene er det umuligt at afgøre, hvor farten var størst.


Svar #15
25. januar 2012 af bellinge (Slettet)

problemet er et jeg ikke kan løse ligningen.  :-(


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Vi har

f(x) = a·(x - 16,79)·(x - 29,99) og a·16,79·29,99 = -0,465

Toppunktet har sin x-koordinat midt mellem rødderne, så

xT = (16,79+29,99)/2 = 23,39 , og dermed

yT = -(0,465/(16,79·29,99)) · (23,39-16,79) · (23,39 - 29,99) ≈ 0,04023


Svar #17
25. januar 2012 af bellinge (Slettet)

tak for hjælpen jeg har fundet en side.

http://www.regneregler.dk/parabel.jsp

hvor jeg får.

- 23,39 og 488,54  mon der kan bruges?

 


Brugbart svar (1)

Svar #18
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Dit fortegn for xT er forkert. Jeg har ikke mulighed for at åbne den side.


Svar #19
25. januar 2012 af bellinge (Slettet)

Tak for hjælpen jeg var også i tvivl.


Skriv et svar til: Parabels toppunkt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.