Matematik

lineære funktion

28. januar 2012 af sexysofie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ved et laboratorieforsøg hænges en fjeder op ved siden af en målestok. Når der hænges et lod i fjederen, bliver fjederen længere. Fjederens position aflæses på målestokken ud for pilen (se figur 1). [<-- Den behøver i vist ikke!]
Det oplyses, at sammenhængen mellem fjederens position og loddets vægt med god tilnærmelse kan beskrives ved en matematisk model af formen y=ax+b, hvor y er fjederens position, målt i cm, og hvor x er loddets vægt, målt i gram (se figur 2: [Link] )

Det oplyses, at den rette linje på figur 2 går gennem punkterne P(20, 16.3) og Q(80, 34.6) .

a. Bestem tallene a og b

Der hænges et lod på fjederen, og fjederens position aflæses til 24,5 cm.

b. Bestem loddets vægt

Der hænges et nyt lod på fjederen, og fjederens positions aflæses.

c. Bestem, hvor meget fjederens position ændres, hvis der hænges yderligere 8,0 gram på fjederen.

 

jeg nået frem til i a) at tallet a er 0,305 og tallet b er 6,398

er der nogle der kan regne efteer og se om jeg har gjort det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2012 af Snobaca (Slettet)

Jeg får samme a-værdi som dig, men b får jeg til 10,2

Hvordan regner du den ud?

Jeg har brugt at hvis y=a*x+b, så må b=y-a*x

16,3-0,305*20 =10,2

 


Svar #2
31. januar 2012 af sexysofie (Slettet)

jeg har gjort det samme, så jeg må bare have regnet forkert.. tak.
men hvordan laver man spørgsmål b?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2012 af Snobaca (Slettet)

Det er egentlig bare en indsætnings opgave, her får du bare oplyst en y-værdi og skal finde et x. Enten så brug et cas-værktøj til at løse ligningen for dig, fx WordMat

eller også sig y=ax+b -->(y-b)/a=x

så 24,5-10,2=14,3/0,305. Du skulle bare få et x der er cirka 42 g. 

Husk alt at notere dig om hvad x og y-repræsentere:)


Skriv et svar til: lineære funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.