Matematik

løsning af ligninger med log og ln

30. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

Jeps, hvordan løser jeg henholdsvis:

log x = 3

og

ln x = 2

Det er uden lommerregner+cas. En forklaring til et resultat ville være guld værd.

Håber i kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at log(x) og 10x er hinandens inverse funktioner, og at ln(x) og ex er hinandens inverse funktioner:

log(x) = 3 ⇒ x = 103 = 1000

ln(x) = 2 ⇒ x = e2

 

Mere generelt:

          log(x) = y ⇔ x = 10y

          ln(x) = y ⇔ x = ey


Svar #2
30. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, nu regnede jeg lige alle de andre opgaver også :D

Har lige et andet spørgsmål ang. det samme også, er kommet til en anden lign. opgave som jeg er usikker på hvordan jeg løser, det skal gøres i hovedet/hånden:

40*log(x)=80

og

4-3*ln(x)=-5

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. januar 2012 af nielsenHTX

#3

40*log(x)=80 ⇔

log(x)=80/40  ⇔

og så det samme som i #1

 

4-3*ln(x)=-5 ⇔

-3ln(x)=-9 ⇔

ln(x)=3  og så det samme som i #1

 


Svar #4
30. januar 2012 af Gubbi9 (Slettet)

Hmm, men hvor får du fra at 4-3 gir -3?

Jeg får det sådan:

4-3*ln(x)=-5 ⇔
-1ln(x)=-5 ⇔

ln(x)=5???
 

ln(x)= e5 ????


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2012 af nielsenHTX

#4

4-3*ln(x)=-5  ⇔  trækker -4 fra på begge sider

4-4 -3*ln(x)=-5-4⇔   

 -3ln(x)/ -3 =-9⇔  divider med -3

-3ln(x)/ -3 =-9/-3 ⇔

ln(x)=3

og ja der skal tages "e" på begge sider til sidst.

 


Skriv et svar til: løsning af ligninger med log og ln

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.