Matematik

f ' '(x) - Isolere x - Trigonometrisk funktion

30. januar 2012 af Symptóm (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg skal analysere en trigonometrisk funktion, men er gået i stå ved  at finde 0-punkterne for f ' '(x)

f(x) = cos^2(x)-cos(x)
f ' '(x) = 2sin^2(x)-2cos^2(x)+cos(x)

Sætter så funktionen lig 0, og isolere.
f ' '(x) = 0
2sin^2(x)-2cos^2(x)+cos(x) = 0
2sin^2(x)-(2cos(x)-1)*cos(x) = 0

Men så begynder jeg at sidde fast.
Håber der er nogen der kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2012 af peter lind

Brug sin2(x)+cos2(x) = 1 til at udtrykke det hele ved hjælp af cos(x). Sæt derefter y = cos(x) og du har en andengradsligning i y


Svar #2
30. januar 2012 af Symptóm (Slettet)

Tak for svar.

Hvordan kan du sætte sin^2(x)+cos^2(x) = 1 ?

Kan du uddybe det eller give et eksempel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. januar 2012 af sGregersen (Slettet)

Har du nogensinde hørt om idiotformlen :-)?

http://da.wikipedia.org/wiki/Grundrelationen

Det kommer af Pythagoras sætning (a2+b2=c2) og enhedscirklen. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. januar 2012 af mathon

           f ''(x) = -4cos2(x) + cos(x) + 2

           f ''(x) = -4cos2(x) + cos(x) + 2 = 0

                       -4z2 + x + 2 = 0            -1 ≤ z ≤ 1      cos(x) = z

                       z = (1 - √(33)) / 8 ≈ -0,59307                           z = (1 + √(33)) / 8 ≈ 0,84307           

                       x = cos-1(-0,59307)                                          x = cos-1(0,84307)     
                                                          = 2,20566 + p·2π                                     =  0,567829 + p·2π

                                                          = 4,07752 + p·2π                                     =   5,71536 + p·2π   

                                                                                                                                                  p∈Z


Svar #5
30. januar 2012 af Symptóm (Slettet)

@sGregersen

Nej, men det er jo genialt :D

Jeg kan dog stadig ikke helt finde ud af at kombinere det med peter lind's svar.

Hvis sin^2(x) + cos^2(x) = 1

Hvad er så 2sin^2(x) - 2cos^2(x)?

Som jeg har forstået jeg skal finde for at "isolere" cos(x).

 

Edit:

Jeg har prøvet følgende:

2sin^2(x)-2cos^2(x)+cos(x)=0

Skift fortegn:
-2sin^2(x)+2cos^2(x)-cos(x)=0

Benytte grundrelationen:
-2-cos(x)=0
cos(x) = -2

Indsæt i y:
2sin^2(x)-2(-2)^2+(-2)=0
2sin^2(x)-10
sin^2(x)=5

Som så ikke giver nogen løsning og derfor er forkert :(

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. januar 2012 af mathon

  @#5

                     2sin2(x) - 2cos2(x) + cos(x) = 0

                     -2(-sin2(x) + cos2(x)) + cos(x) = 0

                     -2(cos2(x) - sin2(x)) + cos(x) = 0

                     -2(2cos2(x) - 1) + cos(x) = 0

                     -4cos2(x) + 2 + cos(x) = 0

                     -4cos2(x) + cos(x) + 2  = 0

  og dernæst som i #4

 

                     


Svar #7
30. januar 2012 af Symptóm (Slettet)

@#6

Nu er jeg helt med til

-4cos2(x) + cos(x) + 2  = 0

men kan ikke gennemskue hvordan du går videre derfra.

Kan ikke se hvor du får z = (1 - √(33)) fra, eller hvorfor :(


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ligningen

-4cos2(x) + cos(x) + 2 = 0

er en 2.-gradsligning i z = cos(x) :

4z2 - z - 2 = 0

med diskriminant d = 1 + 4·4·2 = 33


Svar #9
30. januar 2012 af Symptóm (Slettet)

Jamen jada, selvfølgelig. Doh!

Jeg har sku da været helt blank! Det er sku hårdt at starte på mat A efter 3 års pause :D

Men tusind tak for hjælpen allesammen.


MYS MYS :D


Skriv et svar til: f ' '(x) - Isolere x - Trigonometrisk funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.