Matematik
Hvornår er de to lønstigninger ens?
En mand er ansat for 40.000 kr. om måneden.
Han bliver tilbudt en stigning i løn på 700 kr. fast hver måned, eller 1 % af hans løn hver måned.
1 % er 400 kr. den første måned, men stiger selvfølgelig, mens 700 kr. selvfølgelig er 700 kr. om måneden.
Hvor lang tid går der, før lønstigningerne er ens?
Ligningerne for de to løntilbud er:
Y = 700x+40.000
Y = 40.000*1,01^x
Ville være en stor hjælp med nogle forklaringer :)
Svar #1
02. februar 2012 af PeterValberg
sæt de to udtryk lig med hinanden og find x (antal måneder før lønstigningerne er ens)
700x + 40000 = 40000·1,01x
Svar #2
02. februar 2012 af joh11z04 (Slettet)
Så langt er jeg nået. Jeg kan bare ikke finde ud af, hvad jeg så skal gøre efter jeg har isoleret x, da den ene ligning er en potenssammenhæng og den anden er en eksponentiel sammenhæng.
Svar #3
02. februar 2012 af SuneChr
Den ene ligning er lineær og den anden eksponentiel. Vi kan ikke isolere x men må løse numerisk.
Forkortet når vi frem til 400·(1,01x - 1) - 7·x = 0
104 < x < 105
Svar #4
02. februar 2012 af PeterValberg
eller brug CAS-værktøj, - se vedhæftede
Svar #7
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)
Man skal beregne, hvornår lønstigningerne er ens, ikke hvornår månedslønnen er ens efter de to aflønningsformer.
Den lineære aflønning har en konstant lønstigning på 700kr hver måned.
Den eksponentielle aflønning har en månedlig lønstigning på 0,01·Y , så man skal løse ligningen
0,01·40000·1,01x = 700 , eller
1,01x = 700/400 = 7/4 , eller
x = log(7/4) / log(1,01) ≈ 56,24 (måneder), altså efter 57 måneder eller knapt 5 år.
Svar #8
02. februar 2012 af SuneChr
Man skulle forvente, at løsningen til (40000·1,01x)' = 700 skulle give samme resultat, som # 7.
Der er en lille faktorforskel, idet (40000·1,01x)' = 700 ⇒ ln(1,01)·40000·1,01x = 700
sammenlignet med 0,01·40000·1,01x = 700
(ln 1,01 = 0,009950)
Svar #9
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Den lille forskel ligger i, at man jo ikke kontinuerligt får udbetalt (40000·1,01x)' , men derimod månedvis får
a∫a+1 (40000·1,01x)' dx = 40000·1,01a·(1,01 - 1) = 0,01·40000·1,01a
Svar #10
03. februar 2012 af SuneChr
Begge lønfunktioner
f1(x) = 700·x + 40 000 og
f2(x) = 40 000·1,01x
giver reelt kun mening for x ∈ Z+ ∪ { 0 } , da lønudbetalingen ikke forekommer kontinuerligt, som der tidligere er nævnt. f1 og f2 er begge differentiable og integrable funktioner, og kan for så vidt stå til rådighed for ∀ x ∈ R . Det giver da kun mening at differentiere funktionerne for de hele positive x og nul, men problemet er så, at de ikke er differentiable.
Skriv et svar til: Hvornår er de to lønstigninger ens?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
