Matematik

Differentiering af e^-x

05. februar 2012 af Auramin (Slettet)

Hej alle!

Jeg er i gang med at finde punkterne i en funktion, hvor grafen har vandret tangens. Derfor er jeg igang med at differentiere funktionen. 

f(x)= 3x*e^-x

Mit spørgsmål er: Vil det være korrekt at differentiere funktionen som en alm. multiplikationsfunktion? Jeg bliver i tvivl fordi det ene led hedder e^-x

Jeg har umiddelbart udregnet f'(x) = 3*(e^-x)+3x*(e^-x)

Min tvivl skyldes om e opløftet i -x får differentationen til at foregå anderledes (evt. som en 3. ledet størrelse)?


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. februar 2012 af mathon

       

                        (f(x)·g(x)) ' = f '(x)·g(x)  +  f(x)·g '(x)


..........
          (e-x) ' = -e-x


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. februar 2012 af peter lind

Du skal bruge differentiation af sammensat funktion z = ey, y = -x


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke korrekt differentieret. Benyt, at (e-x)' = -e-x .

Generelt, (ekx)' = k·ekx

Her fås, med f(x) = 3x·e-x , at

f'(x) = 3·e-x -3x·e-x = 3(1-x)·e-x .


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2012 af Walras

Det er ikke korrekt. Det er en sammesat funktion, dvs du skal tage produktet af den indre differentieret og den ydre differentieret, hvor indre er fastholdt.

f'(x)=-1*3xe-x=-3x-x


Svar #5
05. februar 2012 af Auramin (Slettet)

Mange tak for svar.. Jeg er dog stadig lidt forvirret, men kan se at I også kommer frem til lidt forskellige resultater.. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. februar 2012 af NejTilSvampe

ja #4 er ikke korrekt - men de andre er.


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. februar 2012 af Walras

Sorry. Jeg ved ikke lige, hvad jeg tænkte på i #4. Eller jo, det ved jeg godt, men jeg har da tænkt på et helt andet udtryk end angivet i #0.


Svar #8
05. februar 2012 af Auramin (Slettet)

Hehe det er helt ok :) Jeg sidder stadig og bøvler med sidste del af opgaven, hvor jeg skal finde punktet, hvor grafen har vandret tangent.

Hvis jeg smækker funktionen ind på min lommeregner er grafen temmelig flad (den flader ud omkring (6,5;2).. og derfor undrer det mig, at opgaven kun spørger efter ét punkt. Hm.


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Grafen for f(x) har vandret tangent, hvor f'(x) = 0 . Løser man ligningen f'(x) = 0 har man

3(1-x)·e-x = 0 ⇒ x = 1

Grafen for funktionen f(x) har derfor vandret tangent i det ene punkt (1 , f(1)) = (1 , 3/e) .


Svar #10
05. februar 2012 af Auramin (Slettet)

Ja, jeg finder også punktet 1 for f'(x) = 0. Men det stemmer stadig dårligt overens med grafen rent visuelt..? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det stemmer nydeligt overens med grafen for funktionen f(x) = 3x·e-x .


Svar #12
05. februar 2012 af Auramin (Slettet)

Hm.. så må jeg taste det forkert ind på lommeregneren. Men hvis det passer, vil det gøre mig voldsomt glad! Funktionen hedder dog f(x)=3x*(e^-x)+2.. Jeg fik udeladt + 2 i første post.

Kom du frem til y-koordinaten ved blot at indsætte 1 i den oprindelige funktion?


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Konstanten 2 ændrer så ikke noget ved x-koordinaten for, hvor funktionens graf har vandret tangent. Den har så vandret tangent i punktet (1 , f(1)) = (1 , 2 + 3/e) .

Ja. Man beregner f(1) ved at indsætte x = 1 i funktionens forskrift. Ovenfor benyttede jeg den forskrift, der nu var oplyst.


Svar #14
05. februar 2012 af Auramin (Slettet)

Aha! Selvfølgelig, du bruger potensreglen a^-r = 1/a^r. 

Puha... så nåede jeg vidst også vejs ende for den opgave. Tusind tak for jeres hjælp! Det er efterhånden mange år siden jeg har haft matematik i gymnasiet, så dette semesters mat B=>A supplering kræver en del hovedbrud, når man kommer fra en ba.psych. Kan se at jeg må få terpet de gamle regneregler!

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Differentiering af e^-x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.