Matematik

vektor i rummet - kugle og plan

06. februar 2012 af Bjarke005 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude :) 

jeg har spørgsmål om noget matematik: 

kuglen K har ligningen: x^2 + y^2 + z^2 + 4x - 6y=12

planen α: x - 2y + 3z = 3

Bestem kuglens centrum og radius

C(-2; 3; 0)

radius = 1

Bestem afstanden mellem kuglens centrum og α

2,939874

Bestem radius i den cirkel hvori planen α skærer kuglen

...tjaa, nogen forslag  ??? 

 

mvh. bjarke005 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Centrum er korrekt, men radius er ikke korrekt. Husk at kvadratkomplettere leddene.

Indsæt kuglens centrum i formlen for punkt-plan-afstandsformlen. Afstanden er korrekt beregnet.

Med det sidste spørgsmål i tankerne kan du også konkludere, at den radius, du bestemte for kuglen, er forkert.

Radius i skæringscirklen er katete i en retvinklet trekant hvis hypotenuse er kuglens radius, og hvis anden katete er afstanden fra kuglens centrum til planen.


Svar #2
06. februar 2012 af Bjarke005 (Slettet)

Hej igen det sidste giver god mening, men jeg kan simpelthen ikke se hvad jeg gør galt... gider du at tjekke mine udregninger (se vedhæftet fil) 

ps. sige til hvis du ikke kan se dem eller sådan noget/ ikke kan åbne det. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Pointen i det hele er, at hvis man lægger 4 til, skal man trække 4 fra igen for at bevare balancen i ligningen:

x2 + y2 + z2 + 4x -6y = 12 , samler led med x , y, og z for sig

x2 + 4x + y2 -6y + z2 = 12 , udskiller faktor 2 i de lineære led

x2 + 2·2x + y2 -2·3y + z2 = 12 , kvadratkompletterer leddene med x og y ud fra leddet "2ab"

x2 + 2·2x + 22 -22 + y2 -2·3y + 32 -32 + z2 = 12, samler kvadraterne

(x + 2)2 -22 + (y - 3)2 -32 + z2 = 12 , samler konstanterne på højre side

(x + 2)2 + (y - 3)2 + z2 = 12 + 22 + 32 = 25 = 52


Svar #4
06. februar 2012 af Bjarke005 (Slettet)

dvs. at radius i skæringscirklen er 24,82654? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Genlæs #1. Kuglens radius er jo ikke 25.


Svar #6
06. februar 2012 af Bjarke005 (Slettet)

hm... jeg anvender pyhtagoras, og isolere får katete a: 

a=√(5^2-2,939874^2) = 4,044396

passer det nu? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er den korrekte, tilnærmede talværdi. Man angiver først den eksakte værdi:

a = √(25 - 121/14) = √(229/14)


Svar #8
06. februar 2012 af Bjarke005 (Slettet)

Du er genial! TAK :) 


Skriv et svar til: vektor i rummet - kugle og plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.