Matematik

Bestem koordinatsættet til grafens skæringspunkt med andenaksen.

09. februar 2012 af Duckly (Slettet) - Niveau: C-niveau

Godaften

 

Har virkelig problemer med en af mine opgaver i min matematik rapport

mit spørgsmål lyder således: 

Om en eksponentialfunktion  oplyses, at grafen går igennem punktet  f(X)= 2,4*a^2. Bestem koordinatsættet til grafens skæringspunkt med andenaksen.

Er funktionen voksende eller aftagende? Argumentér for dit svar.

 

Nogle der kan hjælpe?

På forhånd tak

 

Hilsen Rikke


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Grafens skæringspunkt med 2.-aksen er punktet (0 , f(0)) . Det er værdien af a, der afgør, om funktionen er voksende eller aftagende.


Svar #2
09. februar 2012 af Duckly (Slettet)

Hvad mener du med det??

 

og hvordan kan jeg skrive det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad forstår du ikke i det?


Svar #4
09. februar 2012 af Duckly (Slettet)

Det hele stortset!

og værdien af a hvordan finder jeg den? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det må vel fremgå af opgaven, som du har refereret ret mangelfuldt i det ovenstående.

Du forstår ikke, at grafen for en funktion f(x) skærer 2.-aksen i punktet (0 , f(0)) ?


Svar #6
09. februar 2012 af Duckly (Slettet)

Nej, jeg har skrevet opgaven. Det er det der står! 

 

Jo, men er det nok svar på opgavens spørgsmål?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det, du skrev i #0 :

     " Om en eksponentialfunktion  oplyses, at grafen går igennem punktet  f(X)= 2,4*a^2. "

er noget meningsløst vrøvl, så du har sikkert ikke skrevet opgaven, som den er formuleret i teksten.


Svar #8
09. februar 2012 af Duckly (Slettet)

NEJ UNDSKYLD! 

 

Har bare lavet en copypaste fra opgaven, men mangler en oplysning det er rigtigt.

 

Der står; 

Om en eksponentialfunktion  oplyses, at grafen går igennem punktet  f(x)=2,4*a^2. Det oplyses at grafen går igemmen punktet E (2,6) Bestem koordinatsættet til grafens skæringspunkt med andenaksen.
Er funktionen voksende eller aftagende? Argumentér for dit svar.

 

Det min fejl, vidste ikke det hele ikke kom med. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er stadigvæk noget vrøvl at skrive, at grafen går gennem punktet f(x)=2,4*a^2 . Mener du, at funktionen har formen

f(x) = 2,4 · a  ?

I så fald kan du benytte oplysningen, at grafen går gennem punktet E(2,6), til at bestemme værdien af konstanten a .


Svar #10
09. februar 2012 af Duckly (Slettet)

Der står a^2?

 

Men har nu fundet et eksempel i min bog som skriver a^x også, ved ikke om det er en tastefejl nu har jeg skrevet det helt som det står i opgaven. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du spørger, om der står a^2 ?  Det er dig, der sidder med opgaveteksten.

Benyt vejledningen i sidste halvdel i #9.


Svar #12
09. februar 2012 af Duckly (Slettet)

Det ER det der står i opgave teksten! 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jeg har forsøgt at forklare dig, at det, du har skrevet som opgavens tekst, ikke giver nogen mening, Men hvis, vi antager, at det, der menes, er som anført i #9, kan du så løse opgaven ved hjælp af den vejledning.


Svar #14
09. februar 2012 af Duckly (Slettet)

hvis vi antager at der står f(x)= 2,4*a^x

så i fald, hvordan kan man så bestemme koordinatsættet til grafen??

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Benyt, at punktet E(2,6) ligger på grafen:

6 = 2,4·a2


Svar #16
10. februar 2012 af Duckly (Slettet)

jamen.....

Så det jeg kan skrive i min opgave er at grafens skæringspunkt hedder 6= 2,4*^2?


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej, det giver ikke mening. Benyt ligningen i #15 til at beregne a, og beregn så skæringspunktets koordinatsæt, idet dette er (0 , f(0)) .


Svar #18
10. februar 2012 af Duckly (Slettet)

Det giver simpelthen ingen mening for mig, det er fint jeg kan skrive det ned men har ingen ide om hvordan jeg skal løse den ligning. 

Jeg må give op. 


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Først skal man bestemme konstanten a ud fra oplysningen om punktet E(2,6), hvilket giver ligningen

6 = 2,4 ·a2 , eller

a = (6/2,4)1/2 = (5/2)1/2

Dernæst beregner man grafens skæringspunkt med 2.-aksen. Alle punkter på 2.-aksen har x = 0, så det drejer sig om punktet (0 , f(0)) = (0 ; 2,4) .

Da a > 1, er eksponentialfunktionen voksende.


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet til grafens skæringspunkt med andenaksen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.