Matematik

Fuldstændige løsning af: m*x'' (t)+ k*x(t) = P_0*sin*(ω*t)* - hastesag!

11. februar 2012 af sarahasem (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

Jeg er lige i gang med med en matematik/fysik opgave, der går ud på, at jeg skal havde fundet den fuldstændige løsning til differentialligningen: m*x^'' (t)+k*x(t)= P_0*sin*(ω*t)

Jeg skal altså havde fundet den inhomogene og den homogene løsning, før jeg kan finde den fuldstændige løsning til. 

Indtil videre har jeg fundet den inhomogene, og er nået til denne løsning:

Gæt en løsning:

c*sin(ω*t)=x(t)
c*cos(ω*t)*ω= x'(t)
-c*sin(ω*t) ω*ω= x^'' (t) -c*sin (ω*t)*ω^2

m*(-c* ω^2 * sin ωt)+k* c* sin (ω*t)= P_0*sin(ω*t)
-m* c* ω^2* sin (ω*t)+k*c*sin (ω*t)=P_0* sin (ω*t)
[-m*c*ω^2*sin (ω*t)+ k* c* sin* (ω*t) = P_0*sin (ω*t)] / sin (ω*t)
-m* c* ω^2+ k* c= P_0 
c=P_0/ (k-m*ω^2 )

x(t)= P_0/ (k-m*ω^2 )*sin(ω*t)

Nu mangler jeg at finde den homogene af m* x''(t) 

Jeg har på fornemmelsen jeg skal bruge c_1*cos(ω*t) + c_2 * sin (ω*t), men hvordan?

Det kunne være dejligt at få svar hurtigst muligt, da opgaven snart skal afleveres! 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2012 af peter lind

Dit gæt er ikke rigtig. Se løsningerne nederst på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/difflign.html#anden NB der kommer et problem med den inhomogene løsning såfremt  k = m*ω2  I det tilfælde vil amplituden vokse lineært med tiden.  Fænomenet kaldes resonans


Svar #2
11. februar 2012 af sarahasem (Slettet)

Det er mit gæt til den homogene du mener, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2012 af peter lind

ja


Svar #4
11. februar 2012 af sarahasem (Slettet)

Super! 

Nederst på linket når de frem til at den fuldstændige løsning til y'' = -k^2y er:

f(x) = c1cos(kx) + c2sin(kx)

Hvilket jo stemmer meget godt overens med mit gæt, som var:

x(t) c_1*cos(ω*t) + c_2 * sin (ω*t)

Hvor jeg har valgt at sætte ω ind istedet for konstanten k, og kalder min funktion x(t) istedet for f(x). 

 

Jeg må ærlig talt indrømme jeg ikke kan se fejlen. Kan du evt. uddybe dig? :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2012 af peter lind

Hvis du satte k = ω vil det svare til at du satte k=m*ω2 i din oprindelige ligning. Dette er et meget specielt  tilfælde og det vil betyde at din løsning til den inhomogene ligning som nævnt i #1 ikke holder.


Svar #6
12. februar 2012 af sarahasem (Slettet)

Så bare for at være helt 100 på det her. En fuldstændig løsning til:

m*x^'' (t)+k*x(t)= P_0*sin*(ω*t)

Som jeg indtilvidere er nået frem til:

x(t)=p_0/ (k- m· ω^2 ) · sin(ω·t) + c_1· cos ( ω·t) + c_2· sin (ω·t)  <=>


x(t)=  p_0/ (k-m·ω^2 )· sin(ω·t) +A·sin (ω·t+φ)

Holder ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. februar 2012 af peter lind

Det er korrekt. Du kan dog nemt ændre din løsning så den holder


Svar #8
12. februar 2012 af sarahasem (Slettet)

Hmm.. det var da træls. :-(

For at være lidt ekstra besværlig, er det så muligt, at du kom med et eksempel på, hvordan jeg kan nå at redde den?

Har læst dine svar op til adskillelige gange, og må ærlig talt indrømme, at jeg ikke er helt med på hvad du præcis mener


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. februar 2012 af peter lind

Af det foregående gætter jeg på at k>0. du kan så sætte ω0 = kvrod(k/m). En fuldstændig løsning vil så være x(t)=  p_0/ (k-m·ω2 )· sin(ω·t) +A·sin (ω0·t+φ) Det forudsætter at ω≠ω0.


Svar #10
12. februar 2012 af sarahasem (Slettet)

Jeg tror jeg har fanget den nu. Mange tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: Fuldstændige løsning af: m*x'' (t)+ k*x(t) = P_0*sin*(ω*t)* - hastesag!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.