Matematik

Gange over kors

15. februar 2012 af momix (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg vil gerne forstå " Gange over kors " metoden, hvis en ligning indeholder en brøk.

 

Hvordan regner man det ud?

hvilke regler er der?

vis mig nogle eksampler ?

 

Lad og sige, at opgaven f.ek.s var:  

 

2             5

--- =       ---

4            22

 

hvordan løser du den?

 

hvordan ved du om den er korrekt eller ej?


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. februar 2012 af NejTilSvampe

Det er ikke en ligning og den er ikke korrekt:

2 / 4 = 5 / 22 

gang med 4 på begge sider:

2 = 5 /22 * 4

gang med 22 på begge sider:

2 * 22 = 5 * 4 

44 = 20     <-- dette udsagn passer tydeligvist ikke, derfor er dit udtryk ikke korrekt.

En ligning skal mindst have én ubekendt størrelse og have to sider adskilt af et lighedstegn.

Der gælder at du kan gange overkors således:

Prøv selv at bevise den sætning ved at gange bd på begge sider.


Svar #2
15. februar 2012 af momix (Slettet)

Hvis det skulle være korrekt, hvordan ved du det?


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. februar 2012 af NejTilSvampe

#2 - hvis der havde stået det samme på begge sider af lighedstegnet naturligvis.

hvis der havde stået  44 = 44  f.eks.


Brugbart svar (3)

Svar #4
15. februar 2012 af SuneChr

Generelt:

0 må aldrig optræde i en nævner. Man må/kan ikke dividere med 0.

A / B  =  C / D       ⇔       A / C  =  B / D     ⇔    D / C  =  B / A     ⇔      C / A  =  D / B     ⇔      A·D  =  B·C

Den enes tæller ganges med den andens nævner.


Svar #5
15. februar 2012 af momix (Slettet)

Super, den bedste forklaring +1 for formlen. 


Skriv et svar til: Gange over kors

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.