Matematik

ligninger

15. februar 2012 af momix (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven siger:  Løs ligningen ved, at gange over kors: 

 

x     8

-- = --

3     4

 

Det jeg gøre:

 

x* 4 = 4x

8 * 3 = 24 , fordi ab = bc

så ligningen er:

4x = 24

spørgemsålet er da 4/24 = 6

så  x = 6 eller x = 4 ?  eller jeg kan valge selv? fordi begge giver den samme svar..

                           ---

                           24


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. februar 2012 af PeterValberg

x/3 = 8/4     (højresiden kan forkortes)
x/3 = 2        (multiplicér begge sider med 3)
x = 2·3        
x = 6

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
15. februar 2012 af momix (Slettet)

Hej Peter,

 

Jeg kan ikke se forskelen, kan jeg bare skrive 6 ? kan jeg også skrive det som brøk  ? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. februar 2012 af AskTheAfghan

Du har fået det til at være 4x = 24. Man dividerer med 4 på begge sider, hvilket giver x = 24/4 = 6.


Svar #4
16. februar 2012 af momix (Slettet)

Jeg ved godt, at x bliver 6, altså x= 6

 

men kan man skrive det som brøk x = 24/4  eller skal man skrive det som tal?


Brugbart svar (2)

Svar #5
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Som mellemregning kan man skrive x = 24/4 ; men det er jo ikke regnet færdigt til resultatet x = 6 .


Svar #6
16. februar 2012 af momix (Slettet)

Jeg tænkt om det tilladt, at bruge brøk som resultatet. Hvis svaret var foreksample 0,5

 

så isted for at skrive x = 0,5 så skriver man x = 1/2 ... ? eller det ikke tilladt?


Brugbart svar (2)

Svar #7
16. februar 2012 af anonym000

#4 
Det er en uægte brøk, så du skal nok skrive 6 i stedet for 24/4,. 
Det var noget andet hvis det var 1/3, så skulle du nok ikke skrive 0.3333333.......
Men da du kan få et fornuftig tal, skal du skrive 6.

- - -

...............


Svar #8
16. februar 2012 af momix (Slettet)

#11  da, 22/7 = 3.14285714, kan man nøjes med, at sige x = 22/7 ? ville det være korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. februar 2012 af anonym000

Nej, når du har sådan et fornuftigt uægtebrøk som 24/4 skal du nok skrive 6. 

I evt. en opgave kan læreren tro at du er for doven, og derved kan du miste et par point.

- - -

...............


Svar #10
16. februar 2012 af momix (Slettet)

Godt, godt. Hvis resultatet er uægtebrøk, hel tal, præcis så skriver man det bare , hvis det upræcis som 5/3

 

så skal man helst skrive det som brøk?


Brugbart svar (2)

Svar #11
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

24/4 er et helt tal, og det skal afleveres som sådant, i stedet for et ufærdigt divisionsstykke. 

Er resultatet x = 0,5 , er x = 1/2 et lige så korrekt resultat.

Er resultatet x = 1/3, er x = 1/3 det eksakte resultat, mens x = 0,33333333... er en tilnærmet værdi.

Får man en uægte brøk som resultat, for eksempel x = 22/7 , kan man aflevere det som et blandet tal

x = 22/7 = 3 1/7


Brugbart svar (2)

Svar #12
16. februar 2012 af anonym000

#10 
Jep, hvis det er upræsict skal det skrives som brøk.

- - -

...............


Svar #13
16. februar 2012 af momix (Slettet)

#11 da, 22/7 = 3.14285714 ' hvilket i mine øjne betyder upræsict kan jeg så sige, at x = 22/7. vil det være korrekt?

 

#12 Tak, det godt, at have sådan huske regel !


Brugbart svar (2)

Svar #14
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er korrekt; men det giver måske mere fornemmelse af tallets størrelse ved at angive det som blandet tal 3 1/7 .


Svar #15
16. februar 2012 af momix (Slettet)

Super, tak ! :D


Skriv et svar til: ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.