Matematik

Ligning med brøker

16. februar 2012 af mundi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Følgende opgave har drillet lidt:

I den indiske afhandling "Lilawati" fra det 8. århundrede formuleres et sted følgende problem:

"Af en dynge ægte lotusblomster blev en tredjedel, en femtedel og en sjettedel ofret til guderne Siva, Vishnu og Solen; en fjerdedel blev foræret til Bhavani. De sidste seks blomster blev givet til den ærværdige lærer. Sig mig hurtigt, hvor mange blomster der var."

Jeg når frem til at opstille følgende ligning:

(1/3x)+(1/5x)+(1/6x)+6=x

Ved hjælp af lommeregneren er det ikke noget problem at nå frem til resultatet, hvilket også er fint, da mellemregning ikke er nødvendige, men det irriterer mig, at jeg ikke kan gennemskue den uden lommeregner:-)

Nogen der kan hjælpe med mellemregningerne?

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. februar 2012 af Jesf (Slettet)

Hvad med den fjerdedel til Bhavani?

(1/5)x + (1/3)x + (1/6)x + (1/4)x + 6 = x

Fællesnævner 60:

(20/60)x +  (12/60)x + (10/60)x + (15/60)x + 6 = (57/60)x + 6 = (19/20)x + 6

(19/20)x + 6 = x   ⇔

         (1/20)x = 6  ⇔  

                   x = 120

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. februar 2012 af 123434 (Slettet)

1-1/3-1/4-1/5-1/6=(60-20-15-12-10)/60=3/60=1/20 tilbage er det samme som 6 blomster

6blomster*20=120 blomster i starten


Svar #3
16. februar 2012 af mundi (Slettet)

Hov - den skal selvfølgelig med - skrivefejl:-)

But anyway tak for jeres svar, og det var jo ikke så svært alligevel:-)


Skriv et svar til: Ligning med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.