Fysik

Effekt i hjemmet

18. februar 2012 af Arkimedesanton (Slettet)

Hvordan foregår strømforsyningen i hjemmet? Hvordan kommer strømmen ind og ud, hvilke relæer bruges der osv.? 

Bare en kort forklaring med gode begreber?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2012 af mathon

                    der tilføres
                                                    230 V veksel
                                          og
                                                    √(3)·(230 V) veksel

                   installation med sikringer og HFI-relæ

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2012 af hesch (Slettet)

Strømforsyning foregår via 3 faser og en nul-leder gennem stikledning. Fasespændinger er forskudt 120 elektriske grader fra hinanden. En fasespænding ( målt i forhold til nullederen ) er 230 V. Hvis du tegner et vektordiagram med tre vektorer pegende 120 grader faseforskudt, og med en "længde" på 230 V, kan du måle geometrisk/beregne en spænding mellem to vektorspidser = 400 V = √3 * fasespændingen. Denne spænding kaldes hoved- eller yderspændingen. Man tilstræber, at fasestrømmene ( over mange hjem ) er fordelt symmetrisk, hvorfor det gælder:

I ( sin(α) + sin(α+120) + sin(α+240)) = 0.

Returstrømmen gennem nul-lederen ( differens mellem fasestrømme ) tilstræbes derfor værende = 0, ( ingen ledertab i nul-lederen ).

Der kan i hjemmet ske kortslutnings/isolationsfejl, der kan medføre brandfare, farlig spænding. Derfor har man også i hjemmet  en jordleder (jordspænding), der er forbundet til overflader på komfurer, vaskemaskiner, etc. Der er i hjemmet installeret et HFI-relæ, der simpelthen måler summen af strømmene i faser og nullederen. Hvis denne sum ≠ 0, så er der opstået en fejlstrøm, grundet kortslutning/isolationsfejl, gennem jordlederen ( Thevenin's sætning om at summen af strømmene til et knudepunkt = 0). Hvis denne fejlstrøm overskrider 30 mA vil HFI-relæet afbryde al spændingsforsyning til hjemmet. I gamle dage, hvor man ikke havde HFI-relæ sprang sikringerne i tilfælde af kortslutning.

Tilbage har man kun et problem, nemlig hvis en baby med tissevåd ble læner sig op ad en trefaset stikkontakt. Hvis babyen udgør en fuldstændig symmetrisk fasebelastning < 16 A, står han/hun står ikke til at redde. Men hvis dukun kommer i berøring med  en fase og samtididig berører vanhane/radiator, så redder HFi-relæet dig.


Skriv et svar til: Effekt i hjemmet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.