Kemi

Arrhenius

22. februar 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Hej

 

Hvis man har en Arrhenius-plot med tilhørende ligning y = ax+b, hvor x = 1/T og y =lnk hvordan kan man bestemme halveringstiden ved fx 200 K? er det ikke ligegyldigt med hvilken temperatur det er for man vil jo altid få den samme værdi ?? 

Man kan ikke benytte sig af formlen T(1/2)=log(1/2)/log(a) fordi vores ligning er lineær da vi har afbildet på enkeltlogaritmisk papir. 

Det forvirrer mig lidt at en ekps.funktion laves om til en lineær ved enkeltlogaritmisk papir for nu er jeg usikker på om samme regler gælder for dem begge.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2012 af vejgeh (Slettet)

Snakker du om en kemisk reaktion eller radioaktivt henfald?


Svar #2
22. februar 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Kemisk reaktion :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2012 af vejgeh (Slettet)

Jeg tror nu godt nok stadig, temperaturen har en betydning så. Hvilken reaktion er det helt specifikt?

En kemisk reaktion sker jo som følge af bevægelse af elektroner, som omorganiserer nogle bindinger. Alt andet lige, så vil hastigheden af disse bevægelser stige med temperaturen, og dermed er der større chance for, at reaktionen (henfaldet) forekommer..

Husk, temperatur er egentlig et udtryk for den hastighed, som atomerne bevæger sig med..


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2012 af pritcharddk (Slettet)

Du kan ikke afgøre en reaktions halveringstid fra et Arhheniusplot, denne graf bruges oftest til at afgøre aktiveringsenergien af en given reaktion ud fra to hastighedskonstanter ved to temperaturer, da hældningen imellem punkterne, med y-akse værdien ln(k) og 1/T på x-aksen, giver en hældning med enhederne -Ea/R hvor Ea er aktiveringsenergien for reaktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2012 af mathon

                       da

                                  ln(k) = -(Ea/R)·(1/T) + ln(A)                    
                                      
                                  ln(k2) - ln(k1) = ln(k2/k1) = -(Ea/R)·((1/T2) - (1/T1))


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2019 af LJM

Man kan godt finde halveringstiden udfra arrhenous-plot, da halveringstiden afhænger af hastighedskonstanten, og du kan finde hastighedskonstanen udfra Arrhenius plot med de oplysninger du har. 

Jeg har vedhæftet et eksepel hvor jeg har regnet K ud, ud fra en angivet temperatur i kelvin og arrhenius-plot hvor du har en graf og en forskrift.


Skriv et svar til: Arrhenius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.