Matematik

Bestem en ligning for den linje, der står vinkelret på l

23. februar 2012 af turok (Slettet) - Niveau: B-niveau

En linje l er givet ved ligningen: 2x-y+1=0

a) Bestem en ligning for den linje, der står vinkelret på l, som går gennem punktet P(4,3).

 

 

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2012 af mathon

   En linje l er givet ved ligningen: y = 2x+1

          a) Bestem en ligning for linjen med hældningstal -(1/2) gennem punktet P(4,3).

                                       y - yo = a(x-xo)


Brugbart svar (2)

Svar #2
23. februar 2012 af PeterValberg

Det kan gøres på flere måder, - fx denne:

linjen l:

2x - y + 1 = 0
y = 2x +1

hvis to linjer er vinkelrette på hinanden, så er produktet af deres hældningskoefficienter lig med minus et.

am·al = -1
am·2 = -1
am = -1/2

linjen m:

y = ax + b                (hældningskoefficienten og punktet indsættes)
3 = -1/2·4 + b
b = 5

ligning for m:     y = -0,5·x + 5

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
23. februar 2012 af turok (Slettet)

# 2 hvad sker der ved, hvor -1 en bliver til -0,5?


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. februar 2012 af PeterValberg

#3 jeg forkorter begge sider med 2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
23. februar 2012 af turok (Slettet)

#4 hvordan ved du at a1 er 2?


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. februar 2012 af PeterValberg

Det fremgår ved omskrivning af linjens forskrift:

 

linjen l:

2x - y + 1 = 0
y = 2x +1

Det er jo en lineær funktion efter modellen y = ax + b
hvor a er hældningskoefficienten (stigningstallet)
og b angiver linjens skæring med y-aksen i punktet (0,b)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
27. februar 2012 af turok (Slettet)

tak :)


Skriv et svar til: Bestem en ligning for den linje, der står vinkelret på l

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.