Matematik

3. gradsligning med én ubekendt?

23. februar 2012 af j4ze (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal i hånden beregne rødderne til ligningen:  z^3 + 14^3 

Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal gribe dette an, nogen forslag?

/jaze


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2012 af PeterValberg

Hvis z3 = 143 er z så ikke lig med 14

du "tager" bare kubikroden (den tredje rod) på begge sider


- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
23. februar 2012 af j4ze (Slettet)

det ville jeg jo også mene, syntes bare det virker for simpelt/let...


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2012 af nielsenHTX

# 2 det skal være -14...og det  er den eneste reelle løsning

z^3 + 14^3=0   ⇔

z^3 =- 14^3 

z=-14

 

 

 

 


Svar #4
23. februar 2012 af j4ze (Slettet)

hvad hvis det også må være komplekse / imaginære rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen

z3 +143 = 0

faktoriseres

(z + 14)(z2 - 14z + 142) = 0 ,

der ved hjælp af nulreglen for et produkt splittes i ligningerne

z +14 = 0 ∨ z2 -14z + 142 = 0 , dvs

z = -14 ∨ z = (14 ± i·14·√3)/2 = 7 ± i·7·√3


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2012 af nielsenHTX

#4 da vi har fundet en rod til vores ligning kan den næste findes med

x=-14 eller x=-14*exp(i*2π/3)=7-(7*i)*√(3) eller x= =-14*exp(i*4π/3)7+(7*i)*√(3)

den vises sikkert i din bog hvis i har om komplekse tal

kender man en rod i et n-te gradspolynomie kan den n'te rod findes ved at gange med exp(i*2π/n)

#5 når ja kunne man også gøre kan være det er nemmere.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den metode kan kun anvendes på n'te-gradsligninger af formen

zn = a

Rødderne i den generelle n'te-gradsligning fordeler sig ikke på den måde.


Skriv et svar til: 3. gradsligning med én ubekendt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.