Samfundsfag

velfærd under afvikling?

02. marts 2012 af Wihi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har svært ved denne her opgave.. Jeg ved ikke hvordan jeg skal svare på de her spørgsmål. Er der nogen der vil hjælpe mig igang?

1. Hvad mener eksperterne med, at velfærden er under afvikling, og at velfærdssystemet udhules?

2. Nævn nogle mulige årsager til den pudsige kendsgerning (paradoks), at folk sætter pris på velfærdsstaten samtidig med, at de køber private forsikringer, sætter ungerne i privatskoler mv.

 

Eksperter: Dansk velfærd under afvikling ID
Uden at vide det er danskerne i færd med at afvikle velfærdssamfundet. Så klar er meldingen fra landets førende velfærdseksperter. Danskerne vælger i stærkt stigende omfang private sundhedsforsikringer, daginstitutionspladser og uddannelser, og det vil det gamle danske velfærdssystem næppe kunne holde til, lyder vurderingen samstemmende: »Folk tænker ikke over, at de er med til at udhule det offentlige velfærdssystem, hver gang de benytter sig af private ydelser,« siger tidligere overvismand og formand for regeringens velfærdskommission, økonomiprofessor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet.

Han bakkes op af professor og velfærdsforsker Jørn Henrik Petersen fra Syddansk Universitet. »Velfærdstaten er under en stille revolution. Enkelte områder har været diskuteret en anelse, men i det store hele har det været en stille revolution. Det er mere eller mindre sket bag om ryggen på folk, fordi de ikke har tænkt over det.« Danskernes afvikling af velfærdsstaten sker paradoksalt nok på trods af, at alle vælgerundersøgelser i årevis har vist, at velfærdsstaten er yderst populær.

»Vi står i et vandskel. I den ene retning prioriterer vi den offentlige velfærd, og i den anden beslutter vi os for at satse på det private marked. Vandet kan løbe til begge sider. Men det er nødvendigt, at vi beslutter os - for det er begrænset, hvor længe vi kan træde vande her,« siger professor Per Schultz Jørgensen, professor i socialpsykologi.

De seneste tal viser, at 850.000 danskere nu er dækket af en privat sundhedsforsikring, og 13 procent af danske skolebørn går i private skoler. 1,1 million indbetaler til pensionsordninger ud over, den de er dækket af gennem deres arbejdsplads.

Paradoksalt nok sker det samtidig med, at vælgerundersøgelser i årevis har vist, at vælgerne er begejstrede for velfærdsstaten. At danskerne ubevidst vælger at afvikle en model, de holder af, er der en logisk forklaring på. Når vi bliver rigere, skal velfærdsydelser også blive bedre - ellers vil vi købe dem, nøjagtigt som andre varer, vi mangler. »Velfærden skal stige i takt med velstanden. Følger det offentlige ikke med i omfang og kvalitetsydelser, vil folk individuelt gardere sig. Også selvom de måske er politisk imod,« siger Asbjørn Sonne Nørgaard, der er professor på Syddansk Universitet.

Hvorvidt »den stille revolution« er et problem eller en nødvendighed afhænger af øjnene, der ser og politisk ståsted. Men eksperterne er enige om, at det er et meget stort problem, at samfundet bliver forandret så markant stort set uden debat.

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Punkt 2 kalder man dobbeltmoral, så det batter. Nogle politikere lovpriser højt vore folkeskole, mens de selv sender deres børn i privatskoler med mere eller mindre luftige begrundelser.


Svar #2
02. marts 2012 af Wihi (Slettet)

Okay, men ved du hvad eksperterne præcis mener med at "velfærden er under afvikling og at den udhules"?


Skriv et svar til: velfærd under afvikling?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.