Fysik

Fysik

02. marts 2012 af sofiemusen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen som ved hvordan denne opgave skal udregnes?

 

En kræftsvulst på ca. 100 g. behandles med gammastråling. Strålekanonen afgiver 10.000.000 gammakvanter pr. sekund. Gammaenergien er 8*10^-13 J. Halvdelen af strålingsenergien absorberes i svulsten.

A: Hvor stor ækvivalent dosis får svulsten på et minut?

 

B: Hvor længe skal bestrålingen vare, hvis man gerne vil have svulstvævet får en dosisækvivalent på 4,8 Sv?

 

Andet spørgsmål:

 

Intensiteten af y-stråling med energien 100 KeV halveres af 3 cm. beton. Hvor stor en brøkdel af strålingen går gennem en 9 cm tyk betonvæg?

 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2012 af mathon

A:
            Pabsorberet  =  (1/2)
· (107 s-1) · (8·10-13 J)  =  4,0·10-6 J/s    

            ækvivalent dosis pr sekund = Pabsorberet / m = (4,0·10-6 J/s) / (0,100 kg) = 40·10-6 Si/s = 40 mSi/s
 

B:
           tid = (4,8 Sv) / (40 mSi/s) = (4800 mSv) / (40 mSi/s) = 120 s = 2 minutter

 

 

Andet spørgsmål:
                                               I = Io
·e·x

                                               µ = ln(Io / I) / x

                                               µbeton = ln(2) / (0,03 m) = 23,1049 m-1

                                               (I / Io) = e-(23,1049 m^-1)·(0,09 m) = 0,125 = (1/8)
 


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.