Matematik

Bestem (f o g)(x) og (f o g)'(x)?

04. marts 2012 af Shalmen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem (f o g)(x) og (f o g)'(x), 

når

f(x) = x3 og g(x) = x4 - 2x2 +1

 

Hvad gør jeg?!?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2012 af SuneChr

f ( g(x) )  =  (x4 - 2x2 + 1)3               ( f ( g(x) ) )'  = f '(g)·g'


Svar #2
04. marts 2012 af Shalmen (Slettet)

Altså for at finde (f o g)'(x) skal jeg differentiere først f(x) = x3 og bagefter g(x) = x4 - 2x2 +1 og sætte det ind i ( f ( g(x) ) )'  = f '(g)·g'. er det rigtig forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. marts 2012 af SuneChr

# 2  Ja, helt korrekt forstået.

3(x4 - 2x2 + 1)2·(4x3 - 4x)


Svar #4
04. marts 2012 af Shalmen (Slettet)

Vil du kigge på mine udregninger? 

f'(x) = 3x2

g'(x) = 4x3 + 4x 

Kan du vise mig her hvad jeg gør herfra? Altså jeg sætter det ind i ( f ( g(x) ) )'  = f '(g)·g' men kan se hvad jeg skal putte ind hvor.


Svar #5
04. marts 2012 af Shalmen (Slettet)

Undskyld, ser først nu at du havde skrevet en linie mere. 

3(x4 - 2x2 + 1)2·(4x3 - 4x)

Går ud fra jeg nu skal reducere det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. marts 2012 af SuneChr

# 5   x = ± 1 er jo rod i begge parenteser.  4x kan sættes udenfor den korte parentes.

Der er tale om et 11'grads polynomium, hvis det hele ganges ud. Så der kan være op til 11 rødder, hvoraf nogle er identiske. Det kaldes "rod med multiplicitet". Du kan jo undersøge, hvor mange rødder der er, og så faktorisere udtrykket. Det er så hermed nemt at finde lokale ekstrema for  f(g(x)).


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2012 af Markhans (Slettet)

Okay, jeg har svært ved lige at forstå dette desværre. Men tak for din hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. marts 2012 af Markhans (Slettet)

(Kigger lige med her) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. marts 2012 af SuneChr

Noget tyder på at rødderne er  {- 1 ; 0 ; 1}

Vedhæftet

Læg mærke til symmetrien. Prøv at sæt x ind og  - x. Hvad sker med funktionsværdierne?

Vedhæftet fil:SP SECC 0403121744.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har

f(x) = x3 og g(x) = x4 -2x2 +1 = (x2 -1)2 = (x+1)2·(x-1)2 ,

(fog)(x) = [ (x+1)2·(x-1)2 ]3 = (x+1)6·(x-1)6 .

Dermed er

(fog)'(x) = 6·(x+1)5·(x-1)6 + 6·(x+1)6·(x-1)5

              = 6·(x+1)5·(x-1)5·(x-1 + x+1)

              = 12·x·(x+1)5·(x-1)5


Svar #11
04. marts 2012 af Shalmen (Slettet)

#10, nu skal jeg lige være med.. Jeg kom frem til 3(x4 - 2x2 + 1)2·(4x3 - 4x), hvor SECC skriver jeg skal undersøge hvor mange rødder der er og faktorisere.

Det du skriver ser helt anderledes ud for mig, kan du forklare?


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jeg har blot faktoriseret (fog)(x) i simple faktorer og så differentieret funktionen. Hvad forstår du ikke i #10 ?


Svar #13
04. marts 2012 af Shalmen (Slettet)

Altså dvs det jeg kom frem til er rigtigt, og det jeg så skal gøre efter er det du skriver #10. Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, dit resultat i #5 reduceres jo til resultatet i #10.


Skriv et svar til: Bestem (f o g)(x) og (f o g)'(x)?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.