Dansk

Analyse af én sætning

04. marts 2012 af NannaJan (Slettet) - Niveau: A-niveau

Okay, det er helt sikkert et meget dumt spørgsmål det her - men hvordan analyserer man sætningen: "Der var en gang en meget rig mand med tre sønner"???

- "Der var en gang" må vel være adverbialled. 
- Men hvad så med "en meget rig mand med tre sønner"???


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2012 af LizaPigenDewinski (Slettet)

der = subjekt
var = verballed
engang = adverbialled
en meget rig mand med tre sønner = akkusativobjekt


Svar #2
04. marts 2012 af NannaJan (Slettet)

Åh gud, havde slet ikke tænkt på "der" og "var", kom helt til at se på "Der var engang" som om det ikke kunne deles op. Tusinde tak. Akkusativobjekt er det samme som direkte objekt, ikke sandt?


Svar #3
04. marts 2012 af NannaJan (Slettet)

Kan se du også har svaret på nogle spg. mht. tysk - oversat til tysk ville sætningen så lyde: Es war einmal einen sehr reichen Mann mit drei Söhne???


Brugbart svar (2)

Svar #4
04. marts 2012 af LizaPigenDewinski (Slettet)

ja tror det også er direkte objekt, men er ikke helt sikker på det..

Es war einmal ein sehr reicher Mann mit drei Söhnen

:-)


Svar #5
04. marts 2012 af NannaJan (Slettet)

Men men men.. Jamen.. Så stemmer det jo ikke overens med din egen analyse - når det er akussativ pluralis hedder det "Die Söhne" og hvis det er dativ pluralis hedder det "Den Söhnen"?
Eller er jeg helt rundt på gulvet??


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. marts 2012 af Stygotius (Slettet)

"En meget rig mand med tre sønner" har intet med et akkusativobjekt at gøre. Hvilket udsagnsled skulle det være objekt for ???  Det er subjektet.

Nogle kalder "Der" for et "foreløbigt subjekt".  Bedre udtrykt er det et "situativ", -et led som angiver en eller anden situation som i f.eks. "Der er mange gamle huse i byen"; 

Ja,  "dinfarbror" er helt rund(t)  på gulvet.


Svar #7
04. marts 2012 af NannaJan (Slettet)

Men der er vel ikke så meget at sige til at det er forkert, hvis jeg har gået ud fra en forkert analyse, selvom jeg nu heller ikke selv kunne finde ud af at analysere sætningen. :-)

Men med "En meget rig mand med tre sønner" som subjekt får jeg det til: Es war einmal ein sehr reicher Mann mit drei Söhne.
Hm, ved så ikke hvad jeg gør forkert, siden jeg får det til Söhne og ikke Söhnen.. 


Brugbart svar (2)

Svar #8
04. marts 2012 af Stygotius (Slettet)

Det er meget bedre, men som bekendt styrer præpositionen "mit" dativ, og i dativ flertal hedder "Sohn"   faktisk "Söhnen"


Svar #9
04. marts 2012 af NannaJan (Slettet)

Selvfølgelig er det derfor!!!!! Aus, bei, mit, nach, seit, von, zu. Jamen altså.. Tak.


Skriv et svar til: Analyse af én sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.