Matematik

Skæringspunkt mellem funktion og x-akse

04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

En funktion f er bestemt ved:
f (x) = 1/4 x^3 − x^2 − x + 4 .


a) Beregn skæringspunkterne mellem funktionen f(x) og x-aksen.
Det skæringspunkt mellem f(x) og x-aksen der har det mindste x-koordinat, kaldes A.
b) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet A.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2012 af peter lind

Du skal løse ligningen f(x) = 0. Hvis det er tilladt kan du bruge et CAS værktøj til det. Ellers kan jeg oplyse at 2 er en løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Har du stadig brug for hjælp, eller har du fundet ud af det? :)


Svar #3
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

Jeg forstår det ikke f(x)=0 hvad mener du?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Da du skal finde skæringspunktet med x-aksen ved du at y-værdien må være lig 0, da grafen ellers ikke skærer x-aksen. Derfor skal du sætte ligningen lig med 0. Du løser så den ligning og får en x-værdi som opfylder ligningen. Dit skæringspunkt er så:    S(den x-værdi du finder, 0)

 

Er du med?:)


Svar #5
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

Ikke helt.

Så man skriver altså  f(x)=1/(4*x^3*−x^2*−x+4=0 og isolerer x? Eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Lige præcis. Så får du en x-værdi som er dit x-koordinat  i skæringspunktet med x-aksen :) 


Svar #7
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

Hvordan skriver man det på CAS-værktøjet? For når jeg laver solve, så siger den "False"


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Hvilket CAS-værktøj bruger du? 


Svar #9
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

Ti-nspire på PC


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Ok, det er jeg ikke bekendt med.

Er det her da første gang du skal solve en ligning?


Svar #11
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

Nej slet ikke.

jeg skrev sådan solve(f(0)=((1)/(4))*x^(3)*−x^(2)*−x+4,x)

og fik 4 forskellige ligninger som ikke giver mening: x=−(f(0)-4)^(((1)/(6)))*2^(((1)/(3))) and 4*(f(0)-4)≥0 or x=(f(0)-4)^(((1)/(6)))*2^(((1)/(3))) and 4*(f(0)-4)≥0

hvad får du når du solver? Det kunne hjælpe mig


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. marts 2012 af SuneChr

Forlæng polynomiet med 4 således at der kommer heltallige koefficienter:

x3 - 4x2 - 4x + 16 = 0   Hvis polynomiet har heltallige rødder, skal disse gå op i konstantleddet, 16.

Så prøv at søg imellem      ± 1      ± 2     ± 4     ± 8       ± 16

# 1 har allerede fundet x = 2.

Hvis du har lært om polynomiers division, kan du dividere polynomiet med (x - 2) og få en 2.gr. ligning, som skulle være let at løse.


Svar #13
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

#12 

på 16 siger den: x= x=3^(((1)/(6)))*2^(((2)/(3)))

8: x=2^(((2)/(3)))

4: 0

2: false

1: false

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
04. marts 2012 af peter lind

jeg kender ikke din lommeregner men jeg gætter på at der skulle stå solve(0=((1)/(4))*x^(3)*−x^(2)*−x+4,x)


Brugbart svar (1)

Svar #15
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Du skal ikke skrive f(0), du skal sætte ligningen = 0. Anyways, jeg får:

x = -2

x = 2

x = 4

Det er altid en god ide at indtaste funktionen i en graftegner, så kan du se om løsningerne passer ;)


Svar #16
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

Når du skriver solve(0=((1)/(4))*x^(3)*−x^(2)*−x+4,x) får du 2, som er svaret, korrekt?

Hvad med opgave b?


Brugbart svar (1)

Svar #17
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

Nej, så får jeg alle 3 x-værdier, da de alle er løsninger. 

Jeg vil nok lige starte med at finde ud af hvad punktet A er. Har du nogen ide om hvordan man finder en tangent? :)


Svar #18
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

A må være -2

Og ja, man differentiere for at finde tangent.


Brugbart svar (1)

Svar #19
04. marts 2012 af JohnJohn1337 (Slettet)

A er (-2,0).

Men ja, du differentierer f og bruger herefter tangentens ligning :)


Svar #20
04. marts 2012 af navn1994 (Slettet)

Jeg diffrentiere den til (3x^5)/(2)

Hvad nu? 


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.