Fysik

effektive spænding og maksimal spænding

07. marts 2012 af FrederikkeBruu (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hvorfor er den MAksimale spænding højere end den effektive? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Mon ikke du mener den elektromotoiske kraft, det vil sige en ubelastet spændingskilde. Klemspændingen er givet ved:

E = Eemk - I*Ri

Ubelastet går der ingen strøm gennem den indre modstand Ri


Svar #2
07. marts 2012 af FrederikkeBruu (Slettet)

Hmm.. ved det ikke helt. Men tak for hjælpen, tror jeg er med nu :)


Brugbart svar (3)

Svar #3
07. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Tænk på et batteri, hvor du har tilsluttet en pære, den har en modstand, men det har selve batteriet også, den såkaldte indre modstand, der skyldes den kemiske vædske i batteriet. Disse to modstande sidder i serieforbindelse. Når der så en strøm, så vil klemspændingen falde på grund af den indre modstand i batteriet, hvorimod når der ingen strøm gå, når pæren er slukket, så vil du have hele klemspændingen (EMK) over batteriet = den elektromotoriske kraft


Svar #4
07. marts 2012 af FrederikkeBruu (Slettet)

Super! Mange tak, nu er jeg i hvert fald helt med. 


Brugbart svar (4)

Svar #5
07. marts 2012 af PeterValberg

Med hensyn til vekselstrøm (AC) er forholdet mellem den
maksimale (øjebliksspænding) og effektivspændingen √2:

Ved en vekselstrøms effektive værdi (effektivværdi) forstås størrelsen af den jævnstrøm, som afsætter samme effekt i et kredsløb med en vis modstand som den givne vekselstrøm, og tilsvarende med spændinger.

se grafik

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #6
07. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

ja, men jeg tror ikke, at de har om vekselstrøm på 9. klasse, elles er det fint nok.


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. marts 2012 af PeterValberg

#6 det kan du selvfølgelig have ret i :-)

Jeg er bl.a. uddannet el-installatør og arbejder nu som el-faglærer,
så ordene: maksimal og effektiv spænding var de rene "buzz" ord
for mit vedkommende, så jeg svarede bare pr. automatik :-)

Forsat god aften

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
07. marts 2012 af FrederikkeBruu (Slettet)

Vi har om vekselstrøm :) i hvert fald i min klasse, så har været meget glade for jeres svar! :D 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. juni 2012 af TibA (Slettet)

Er nu ikke helt med, eftersom jeg have de samme spørgsmål. Går i niende klasse, og skal kunne noget om effektiv- og maksimalspænding. Hmmm..


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. februar 2014 af Mari615t (Slettet)

Vi har om vekselstrøm helt ned i 7-klasse, så det må man vel også have i 9-klasse. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. februar 2014 af hesch (Slettet)

#0:   #5 er det rigtige svar:

Effektivspændingen er den omregnede spidsspænding til en jævnspænding, der over en given modstand afsætter samme effekt.

Man kan udregne denne faktor effektmæssigt, ved integralregning over en periode i vekselspændingen, og kommer frem til:

Ueffektiv = Uspids / √2.

Spændingen i en stikkontakt angives som 230V, men spidsspændingen her (max. amplitude) er:

230V * √2 = 325V.

Middelspændingen er iøvrigt:  Umid = Ueffektiv / 1,11.


Skriv et svar til: effektive spænding og maksimal spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.