Matematik

En funktion f er bestem ved f(x)=e^x-2x

07. marts 2012 af Ewolver (Slettet) - Niveau: B-niveau

Som overskriften lyder, så er en funktion f bestemt ved f(x)=e^x-2x. 

Hvordan skitsere man grafen for f? Hvis det skal gøres via cas-værktøj, hvordan skriver man det så ind?


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man bestemmer nulpunkter for funktionen, og foretager en monotoniundersøgelse, herunder bestemmelse af lokale ekstrema, og så undersøger man funktionens opførsel for x gående mod ±∞ .


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Skitse vedhæftet  ;-)

Vedhæftet fil:Funktion.PNG

Svar #3
09. marts 2012 af Ewolver (Slettet)

Jeg har solvet den på lommeregner, ved ikke om det er det rigtige at gøre, men har fået svarene: 

e=(2x)^x og x>0 Ved ikke om det er korrekt? 

Og tak for skitsen :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad er det svaret på?


Svar #5
11. marts 2012 af Ewolver (Slettet)

#4


Altså skulle jo bestemme nulpunkterne for funktionen, så har sat funktionen lig med 0.


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man skal så løse ligningen

f(x) = ex -2x = 0 .

Da f'(x) = ex -2 = 0 har løsningen x = ln(2) , og da f'(x) har fortegnsvariationen - 0 + omkring denne løsning, er det klart, at f(x) har globalt minimum for x = ln(2), og da f(ln(2)) = 2 - 2·ln(2) > 0 , er det så klart, at

f(x) > 0 for alle x , hvorfor ligningen f(x) = 0 ikke har nogen løsning.


Svar #7
14. marts 2012 af Ewolver (Slettet)

#6

Hvordan finder du x =ln(2)? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

f ' = e^x-2 = 0
 

e^x = 2
 

Den potens, du skal opløfte e til for at få 2 er jo netop ln(2), altså er x = ln(2)
 

e^(ln2) er jo netop 2
 

Hvis du bedre kan li' det på den måde, kan vi sige:
 

Vi tager logaritmen på begge sider:
 

x * ln(e) = ln(2)
 

og da ln(e) jo = 1  har vi
 

x * 1 = ln(2)

;-)


Skriv et svar til: En funktion f er bestem ved f(x)=e^x-2x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.