Fysik

Hvordan overføres effekten i en transformator?

07. marts 2012 af Hejlskov31 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hejsa! ;-)

 

Er ved at lave en fysik rapport og er nået til et spørgsmål der lyder sådan:
Hvordan overføres effekten i en transformator?

Jeg er ikke sikker på hvad effekten er i transformator, er det watt? og hvordan det overføres? overføres mellem primærspolen og sekundærspolen, eller hva'? :-)

Håber en af jer kloge hoveder kan hjælpe mig :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2012 af mathon

 

                brug transformerligningen
                                                                       Us·Is = Up·Ip           for en ideél transformator            

 

               i to adskilte elektriske kredsløb med fælles varierende magnetfelt (via den lukkede U-kerne),
               som i sekundærsiden inducerer vekselspænding.

                                                                       ·     


Svar #2
07. marts 2012 af Hejlskov31 (Slettet)

Kender godt transformerigningen, men er ikke helt med på hvordan den skulle besvare spørgsmålet? :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. marts 2012 af mathon

                             den tilførte effekt er lig den udtagne effekt    for en ideél transformator


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. marts 2012 af mathon

         ved transformation mindskes effekttabet

 
                         uden transformation
                                                                      Ptabuden = R·Ip2

                         med transformation
                                                                      Ptabmed = R·Is2 = R·((Np/Ns)·Ip)2 = R·Ip2·(Np/Ns)2

                                                                      Ptabmed = Ptabuden · (Np/Ns)2    hvor  Np/Ns << 1


Svar #5
08. marts 2012 af Hejlskov31 (Slettet)

Altså. man ved jo, at effekten er den samme uanset på primær- og sekundærspolen, hvor lavt man sætter spændingen (volt) ned, når man transformerer. Så hvorfor er den det? - Hvorfor sættes effekten ikke ned, når man sætter spændingen end?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. marts 2012 af mathon

                     
                                 når spændingen går n gange ned, går strømstyrken n gange op

          hvoraf
                                                       den konstante effekt                                ( for en idéel transformer )


Svar #7
08. marts 2012 af Hejlskov31 (Slettet)

Hvad mener du med "går n ned"? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. marts 2012 af mathon

                                                          
                                                             U · I = k(onstant)          ( omvendt proportionale )


Svar #9
08. marts 2012 af Hejlskov31 (Slettet)

Tak for din tid, men jeg kan virkelig ikke forstå det /:


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. marts 2012 af mathon

   

                       ...det kan anbefales at repetere omvendt proportionale størrelser


Skriv et svar til: Hvordan overføres effekten i en transformator?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.