Kemi

bestem om forbindelsen er polær ell. upolær

10. marts 2012 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej (:


Jeg sidder med en opgave og jeg er gået lidt i stå. Jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg skal finde ud af, om stofferne heptan, ethanol og vand er polære eller upolære? Er der nogen der kan forklare mig, hvordan jeg finder ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2012 af kuerten15

Heptan: upolær

Ethanol: polær

Vand: polær

For at bestemme polariteten af et molekyle, skal du kigge på elektronegaviteten. Kig i en tabel for at finde værdierne.

- Hvis forskellen er mellem 0,0 - 0,2 => upolær

- Hvis forskellen er mellem 0,3 - 1,4 => polær

- Hvis forskellen er større end 1,5 => ion=salt

Eksempel på vand:

H: 2,1

O: 3,5

Forskel: 3,5 - 2,1 = 1,4. Altså er vand polært.

Selvom elektronegaviteten er mellem 0,3-1,4 og molekylet er symmetrisk, så er molekylet upolær.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2012 af kuerten15

Faktisk er ethanol både polært og upolært.


Svar #3
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Hvordan det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2012 af kuerten15

CH3-CH2-OH

Det er fordi methyl-gruppen er upolært og OH-gruppen er polært.


Svar #5
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Jeg tænkte på, om du ikke vil prøve at forklare mig, hvordan jeg så finder ud af, hvordan ovenstående molekyleforbindelser er polære eller upolære? Lige nu er jeg lidt forvirret, og jeg ville virkelig sætte pris på noget hjlp (:


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. marts 2012 af kuerten15

Oki.. Først slår du atomernes elektronegavitetværdierne op. Fx

http://en.wikipedia.org/wiki/Electronegativity#Electronegativities_of_the_elements

H: 2,20

C: 2,55

O: 3,44

Så lad os kigge på ethanol.

CH3-CH2-OH.

For OH gruppen gælder:

EN = 3,44 - 2,20 = 1,24.

 


Svar #7
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Og ud fra det, kan man vel konkludere, at stoffet ethanol er polært, da elektronegativiteten deri er mellem 0,5 og 1,6?


Svar #8
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Når man laver den udregning, er de så ligemeget, hvor mange af hvert grundstof der er? Er det bare at sige CH - OH = 1,24?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. marts 2012 af kuerten15

Du kan kun beregne elektronegaviteten mellem atomer. Altså C-H og O-H.


Svar #10
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

CH = 2,55 - 2,20 = 0,35, og OH = 3,44 - 2,20 = 1,24

0,35 + 1,24 = 1,59, altså svagt polært? (:


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. marts 2012 af kuerten15

Nej.. Bindingen mellem C-H er upolær og bindingen mellem O-H er polær.

Du kan ikke beregne elektronegaviteten, som du gør.


Svar #12
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Det var da den måde, du gjorde i #1?


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. marts 2012 af kuerten15

Nej..


Svar #14
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Jeg er ked af det, men jeg lidt forvirret.. Vil du så ikke prøve at lave beregningen, så kan jeg kan konkludere, om opløsningsmidlerne er polære eller upolære eller en svagt en af delene?


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. marts 2012 af kuerten15

Heptan består kun af C'er og H'er. Altså er elektronegaviteten:

2,55 - 2,20 = 0,35. Dvs. heptan er upolært.


Svar #16
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Nårh, så det er de enkeltvise forbindelser, en-værdierne udregnes i? (:


Du skal altså have vanvittig mange tak for din hjælp - jeg var aldrig blevet færdig uden den (:

Jeg har bare lige et sidste spørgsmål, jeg skriver nemlig om opløsningsmidler og skal eftertjekke hypotesen om, at polære stoffer er opløselige med polære stoffer, og upolære stoffer med upolære stoffer. Og når du så siger, at ethanol er begge dele, hvordan skal jeg så geberde mig?


Svar #17
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Og hvordan kan jeg vise, gennem udregning, er det er begge dele, eller svagt det ene eller andet? (:


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. marts 2012 af kuerten15

#16

Ja, det er bindingerne, som er polære eller upolære.

Det er et princip, der kaldes "Like dissolves Like". Det er dog ikke en general regel, dvs. der er undtagelser.

#17

Ethanol består jo af både C-H-bindinger (upolær) og en O-H-binding (polær). Altså er ethanol både et polært og upolært molekyle. Ethanol er opløselig i vand (polær solvent), men også i benzen (upolær solvent).

 


Svar #19
11. marts 2012 af cecilied34 (Slettet)

Det var præcis det, jeg også har fundet frem til! (:

Det er fedt, når tingene pludselig giver mening!

 

I mine resultater, hvor stofferne er forsøgt opløst med ethanol, er der steder, hvor det også kun er delvist? Er det fordi, at ethanol både er polært og upolært? Og kan man ikke sige, at det er mere det ene, end det andet?


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. marts 2012 af kuerten15

Ja til det første og nej til det andet.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.