Matematik

Bestem en ligning for tangenten hvor en cirkel har ligningen

11. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg sidder med en opgave som siger:

En cirkel har ligningen x^2 + y^2 =29

Bestem en ligning for tangenten i punktet (2,5)

 

Jeg er helt lost herover og ved ikke hvad jeg skal gøre? jeg har på fornemmelse af at jeg skal bruge cirkelens ligning:

(x-a)^2 + (y-b)^2    men hvordan ved jeg ikke?

 

Det ville være rart med en rigtig god og vel detaljerede forklaring på hvordan jeg finder frem til løsningen.

 

MVH.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2012 af peter lind

Find centrum for cirklen C. Kald det givne punkt P. Der gælder så at CP er normalvektor til tangenten. Lav evt. en graf


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Cirklen med ligningen

(x -a)2 + (y -b)2 = r2

har i punktet (x0 ; y0) en tangent med normalvektor (x0 -a ; y0 -b) , og den går gennem punktet (x0;y0) , så den har ligningen

(x -x0) · (x0 -a) + (y -y0) · (y0 -b) = 0

 


Svar #3
11. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

hvordan finder jeg a og b-værdierne. Skal jeg bruge punkterne som jeg får oplyst til bruge dem som normalvektor??


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man aflæser cirklens centrum (a;b) af dens ligning

x2 + y2 = 29 

og benytter punktet (x0;y0) = (2;5) og indsætter i ligningen i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2012 af mathon

cirklen
                                             x·x + y·y  = 29

                                            
har i punktet (2,5)
tangenten
                                             2·x + 5·y  = 29
 


Svar #6
11. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

Vil det så sige at ligningen for tangenten i punktet (2,5) er 2x+5y=29 ??


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det fremgår da klart af #5.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. marts 2012 af mathon

et specialtilfælde
af
          cirkelligningen
                                                           (x-c1)2 + (y-c2)2 = r2
eller som oplæg
til tangentligningen
skrevet                                                (x-c1)·(x-c1) + (y-c2)·(y-c2) = r2

med tangentligningen
i Po(xo,yo)
                                                            (xo-c1)·(x-c1) + (yo-c2)·(y-c2) = r2
 


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten hvor en cirkel har ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.