Matematik

Bestem kuglens centrum og radius.

14. marts 2012 af Spleise (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået formlen

(x^2+y^2+x^2/9)-9=0

 

Hvordan finder jeg centrum og radius?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er ligningen for en cirkel, med mindre du mener

x2 + y2 + z2/9 -9 = 0 ?

Men det er ikke ligningen for en kugle. Skriv ligningen op korrekt.

Benyt, at kuglens ligning har formen

(x -a)2 + (y -b)2 + (z -c)2 = r2

hvor (a;b;c) er koordinaterne for kuglens centrum, og r er dens radius.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2012 af mathon

kuglen
                   x2 + y2+ z2 + 2ex + 2fy + 2gz + h = 0

har
                     centrum C(-e,-f,-g)
          
                     radius r = √(e2 + f2 + g2 - h)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2012 af OhFortuna (Slettet)

x2 + y2 + z2/9 -9 = 0 er ligningen af en ellipsoide. Multipliker med 9 og du får:

9x2+9y2+z2-81=0⇔

9x2+9y2+z2=81,

x=0, y=0 giver z2=81 ⇔ z=±9 ( z=±9 er forkortelsen for z=9 eller z=-9)

x=0, z=0 giver 9y2=81 ⇔ y2=9 ⇔y=±3

y=0, z=0 giver 9x2=81 ⇔ x2=9 ⇔x=±3

Der er ikke så svært nu, at se at (0,0,0) er midpunktet af ellipsoid, og  i fladet z=0 ligger cirklen x2+y2=9


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er vel klart, at der er tale om en eller flere tastefejl i #0, som jeg har opfordret trådstarter til at korrigere.

Jeg gætter selv på, at der er tale om kuglen

(x2 + y2 + z2)/9 -9 = 0 ,

men det må være op til trådstarter nu at få det formuleret korrekt.


Skriv et svar til: Bestem kuglens centrum og radius.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.