Fysik

fysik

17. marts 2012 af 19051309 (Slettet)

Øvelse 6.4.3
Et lod med massen m = 150g hænger i en fjeder. Når loddet sættes til at svinge frit op og ned, vil det udføre en harmonisk svingning. I det følgende forestiller vi os, at vi har målt svingningens amplitude til A = 2,3cm og dens svingningstid til T = 1,2s
a. Beregn svingningens vinkelfrekvens ω.
Det kan jeg beregne ved at benytte formlen T * ω = 2π
? ω =2π/T = 2π/1,2s = 5,236s-1 ≈ 5,24s-1

b. Beregn den resulterende kraft på loddet, når det er i en yderstilling.

c. Hvor stor er den resulterende kraft på loddet, når det passerer sin ligevægtsstilling?

har jeg lavet a rigtigt? Og hvordan laver man de 2 næste opgaver?


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. marts 2012 af peter lind

metoden er rigtig.

Kraften er  F = -k*x . I bogen står der en sammengæng mellem k, T og ω. Brug dette til at finde k


Svar #2
17. marts 2012 af 19051309 (Slettet)

k = m * w^2 = 0,150kg * 5,24s-1 ^2 = 4,12

hvad er x så???


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2012 af peter lind

i b) er x i yderstillingen, i c) er den i ligevægtstillingen


Svar #4
17. marts 2012 af 19051309 (Slettet)

hmm ved ikke helt hvad jeg skal. Hvordan ser det ud i yderstillingen og i ligevægtstilling?

ligevægtstilling F =-k*y??


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. marts 2012 af mathon

    når der ses bort gra gnidning
    gælder
                                       Fres = m·g - k·y                                     hvor y er afstanden fra ligevægtstillingen
                                                                                                     regnet med fortegn
                                                                                                     med g pegende i positiv retning

 


Svar #6
18. marts 2012 af 19051309 (Slettet)

ved ikke hvordan jeg finder y


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. marts 2012 af Lynd (Slettet)

I bogen står der:

"Amplituden angiver svingningens maksimale udsving fra ligevægtsstilingen (...)"

I yderstillingen må det altså gælde at A = x.

Ikke sandt?


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. marts 2012 af mathon

 

      ...I yderstillingen må det altså gælde at
                                                                                |y| = A


Svar #9
18. marts 2012 af 19051309 (Slettet)

super det var også det jeg troede men var ikke helt sikker på det :)


Svar #10
18. marts 2012 af 19051309 (Slettet)

b. Beregn den resulterende kraft på loddet, når det er i en yderstilling.

c. Hvor stor er den resulterende kraft på loddet, når det passerer sin ligevægtsstilling?

k = m0*ω^2 = 0,150kg*(5,24s-1)2 = 4,12 N*m-1         A = 2,3cm

Fres = -k * y = -4,12 N*m-1*0,023m = -0,095N

er det svaret for b eller c?

Hvor skulle jeg benytte mig af Fres = m·g - k·y


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. marts 2012 af peter lind

Til ligevægtstillingen skal du bruge samme metode som i yderstillingen. F =  -kx. Slå op i din bog hvad x er i ligevægtsstillingen


Svar #12
18. marts 2012 af 19051309 (Slettet)

hmm har læst noget af det tror det er noget med Fres = -k * y(t)? og y(t) findes ved y(t) = A*sin(w*t)?


Skriv et svar til: fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.