Matematik

ligninger

21. marts 2012 af pmoss (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvordan udregnes disse

 

3.1,06^x = 100

 

og 

 

6=8*0,8^x


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2012 af NejTilSvampe

Benyt en logaritmefunktion på begge sider:

3.106^x = 100

log(3.106^x) = log(100)

x * log(3.106) = log(100)


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. marts 2012 af Euroman28

du kan jo også bruge ln

6=8*0,8^x løses til

og ved at bruge

http://www.formel.dk/matematik/simple_regneregler/logaritme.htm

fåes

som er lig

hvilket er det samme som at x er

for at gøre prøve

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. marts 2012 af NejTilSvampe

#2- ved log menes ALLE logaritmer. log2, log3 ... log10 og sågar også loge = ln

fremgangsmåden er ens uanset hvilket grundtal du vælger for din logaritme. Årsagen er at:

loga(x) / loga(y) = logb(x) / logb(y)     uanset hvad a og b er.

Det er let nok at udlede hvis du får lyst til det. =)

Udover det, er det ikke rigtig nødvendigt at reducere så meget når du alligevel er afhængig af at bruge lommeregneren i sidste ende. Men hvis du insisterer, kan det reduceres ydligere.


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er uklart, hvad der menes med

3.1,06^x

i den første opgave. Jeg gætter på, at "3." er opgavens nummer og derfor ikke en del af selv opgaven, der så vil lyde

      1,06x = 100

med løsningen x = 2 / log(1,06)

Den anden opgave

      6 = 8·0,8x

løses vel simplest som

      0,8x = 6/8 = 3/4 ,

hvorfor

      x = log(0,75) / log(0,8)

I udtrykket i #3 for x:

      x = (-2log(2)+log(3)) / (2log(2) - log(5))

kan man benytte, at log(2) + log(5) = 1 , hvorfor

      x = (-2log(2)+log(3)) / (3log(2) - 1)

(Blot et kuriosum).


Skriv et svar til: ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.