Matematik

Ubekendt vinkel

21. marts 2012 af turk89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er interesseret i at vise matematisk, hvor skæringspunktet (inden for en vinkel på 90º) er for funktionerne:

1) 2F + 4Fcos(θ)

2) 2,848F + 0,64Fsin(θ)

hvor F er en konstant.

Nogen, der kan give en hånd?
Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

2F = 4FcosT


cosT = ½


T = 60 gr.

 

Den anden efter sanme opskrift

;-)


Svar #2
21. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#1

Hm, det var ikke lige det jeg fiskede efter. Jeg er interesseret i, hvornår eller inden for hvilket interval funktion 1) er større end funktion 2) og omvendt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Det fremgik SLET ikke, af dit spørgsmål  ;-)


Svar #4
21. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#3

Beklager formuleringsfejl.

Hvis det er uhensigtsmæssigt med en konstant F, så kan F = 507,6 antages.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du forsøger altså at løse ligningen

2F + 4Fcos(θ) = 2,848F + 0,64Fsin(θ)  ?

Man kan jo så dividere F bort til

2 + 4cos(θ) = 2,848 + 0,64sin(θ) , eller

4cos(θ) - 0,64sin(θ) = 0,848

Man dividerer med s = (42 + 0,642)1/2 til

(4/s)·cos(θ) - (0,64/s)·sin(θ) = 0,848/s , og dermed

cos(λ)·cos(θ) - sin(λ)·sin(θ) = 0,848/s , dvs

cos(λ+θ) = 0,848/s , og altså

λ+θ = cos-1(0,848/s) + 2π·p eller λ+θ = 2π - cos-1(0,848/s) + 2π·p   (p ∈ Z )

hvor

cos(λ) = 4/s og sin(λ) = 0,64/s .

Man får λ = 0,158655 , og dermed

θ = 1,201244 + 2π·p eller θ = 4,764631 + 2π·p     (p ∈ Z )

I intervallet [0;π/2] er der så kun løsningen

θ = 1,201244 rad = 68,8262º

 


Svar #6
22. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#5

Hvordan kom du på s = (42 + 0,642)1/2 funktionen?

Jeg kan se, at du definerer cos(λ) = 4/s og sin(λ) = 0,64/s. Hvordan kan du se det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo en standardteknik til at løse en ligning af formen

      a·cos(θ) + b·sin(θ) = c

Man dividerer med s = (a2 + b2)1/2 , s ≠ 0 . Derved sikrer man sig, at |a/s| ≤ 1 og |b/s| ≤ 1 , og at
(a/s)2 + (b/s)2 = 1 , hvorfor der i intervallet [0;2π] findes netop 1 værdi λ med cos(λ) = a/s og sin(λ) = b/s , og dermed kan man skrive ligningen

      cos(λ)·cos(θ) + sin(λ)·sin(θ) = c/s ,

der via additionsformlerne bliver til

      cos(θ - λ) = c/s ,

der jo let kan løses.


Svar #8
22. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#7

Hvorfor vil vi netop sikre det du skriver?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Fordi der jo skal gælde cos2(λ) + sin2(λ) = 1 .


Svar #10
22. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#9

Det er korrekt, men hvordan kan du på forhånd sige, at der kun er én værdi λ i intervallet [0;2π]? Hvordan kan du konkludere det?

Jeg tror, at du har lavet en tastefejl i #7. Der skal tilsyneladende stå cos(θ + λ) = c/s, som du også har skrevet i #5.


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Fordi man jo fikserer både cos(λ) og sin(λ) . Slår man ned på et punkt på enhedscirklen, er der jo en entydig retningsvinkel for dette punkt (modulo 2π).

Nej, det er korrekt i #7. I #5 blev fortegnene anderledes for at tage hensyn til de -(0,64/s) , hvor jeg jo definerede sin(λ) = 0,64/s . Jeg valgte blot en lidt anden definition i #7. Princippet er jo det samme.


Svar #12
22. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#11

Hvad gør du her og hvorfor?:

λ+θ = cos-1(0,848/s) + 2π·p eller λ+θ = 2π - cos-1(0,848/s) + 2π·p   (p ∈ Z )


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Der løses jo ligningen

cos(λ+θ) = 0,848/s .

Man benytter

cos(x) = y ⇒ x = cos-1(y) + 2π·p ∨ x = 2π - cos-1(y) + 2π·p


Svar #14
22. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#13

Jeg kunne altså godt skrive cos(λ - θ), hvor sin(λ) = 0,64/s?

Det er måske irrelevant, idet jeg slet ikke bruger det ovenestående udtryk til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, for med definitionen cos(λ) = 4/s og sin(λ) = 0,64/s bliver ligningen jo

      cos(λ)·cos(θ) - sin(λ)·sin(θ) = 0,848/s

og dermed

      cos(λ+θ) = 0,848/s .

Hvis du ikke bruger det til noget, hvordan løser du så ligningen?


Svar #16
22. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#15

Du har ret. Jeg blandede rundt i fortegn.

Så hvis intervallet lød [0;2π], så skulle jeg kigge på både

λ+θ = cos-1(0,848/s) + 2π·p og

λ+θ = 2π - cos-1(0,848/s) + 2π·p   (p ∈ Z )

for at finde θ - ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Man skal jo så, for hver gren, begrænse sig til den værdi af p, der giver en løsning i intervallet [0;2π] , som det blev gjort i #5, hvor værdien for p = 0 giver de to løsninger i intervallet [0;2π] .


Svar #18
22. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#17

Går ud fra, at du med "gren" mener dét du har stående i #13 sidste linie.

p skal desuden være et helt tal, hvis det skal gå op.

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #19
22. marts 2012 af AskTheAfghan

2F + 4Fcos(θ) = 2.848F + 0.64Fsin(θ)

2 + 4cos(θ) = 2.848 + 0.64sin(θ)

cos(θ) = (0.848 + 0.64sin(θ))/4

√(1 - sin2(θ)) = (0.848 + 0.64sin(θ))/4

1 - sin2(θ) = ((0.848 + 0.64sin(θ))/4)2

1 - sin2(θ) = 0.0256sin2(θ) + 0.06784sin(θ) + 0.044944

-1.0256sin2(θ) - 0.06784sin(θ) + 0.955056 = 0

...   lad k = sin(θ)

-1.0256k2 - 0.06784k + 0.955056 = 0

    k = 0.932489  ∨  k = -0.998636

...   dvs 0.932489 = sin(θ)   ∨  -0.998636 = sin(θ)


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, det er korrekt. Ja, p skal være et helt tal, hvilket jo netop er angivet med (p ∈ Z ).


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.