Matematik

udtryk for udrening

22. marts 2012 af fafdsafasd (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP

Jeg sidder med en opgave (se vedhæftede - opgave b.), hvori jeg gerne vil udlede et generelt udtryk, fremfor at opstille et eksempel der indeholder de kriterier, der fremgår af opgaven, og derigennem komme frem til løsningen.

Udtrykket jeg har sat op, lyder

 

d2 / d1 = (0,0033 · 1,203,06) / (0,0033 · 1,003,06)d2 / d1 = 1,203,06 / 1,003,06d2 / d1 = (1,20 / 1,00)3,06

(d2 - d1) / d1 = 1,203,06 - 1.

 

                                                                                                                                                   = 74,6 %

 

 

Er det korrekt, og/ell. kan det gøres simplere?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om en potensfunktion f(x) = b·xa , hvor her x er diameteren af en diamant, og y er diamantens vægt.

Det generelle spørgsmål drejer sig om, hvor meget y ændres procentuelt ved en procentuel ændring i x. Foretager vi en relativ ændring af x fra x til (1+p)x, finder vi den relative ændring af y til

[ (f((1+p)x) - f(x)) / f(x) ] · 100% = [ (b·((1+p)x)a - b·xa) / (b·xa) ] · 100%

                                                     = [ (1+p)a - 1 ] · 100%


Svar #2
22. marts 2012 af fafdsafasd (Slettet)

Det har nok været min formulering det har været lidt skæv - jeg skal selvfølgelig også komme frem til resultatet. Jeg ønsker bare, at gøre det "så generelt som muligt".

 


 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

I #1 fik du så et generelt udtryk, som man lige kan sætte ind i. Med a = 3,06 og p = 0,2 fås den procentuelle ændring i y til

[ 1,23,06 -1 ] · 100% = 74,7%


Svar #4
22. marts 2012 af fafdsafasd (Slettet)

#3

 

Er det korrekt, at metoden du har anvendt i #1, i grunden er tilsvarende (ifht. div. regneregler etc.) den, i #0?

For jeg skal bare sikre mig, at jeg kan udlede "(d2 - d1) / d1 = 1,203,06 - 1    ,     [ (1+p)a - 1 ]". Ellers kan jeg godt se, hvad du mener i #2.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo de samme betragtninger, der ligger bag.

(f((1+p)x) - f(x)) / f(x) svarer jo til (d2 -d1) / d1 . Lidt misvisende (eller forvirrende) er det måske at benytte symbolet d, når y-værdien beskriver diamantens vægt, mens x-værdien beskriver diameteren, uden at det dog er forkert, når man blot gør det klart, hvad symbolerne betyder.


Svar #6
22. marts 2012 af fafdsafasd (Slettet)

#5

 

Godt nok, det er noteret. Jeg siger tak for hjælpen!


Skriv et svar til: udtryk for udrening

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.