Matematik

procent!!

25. marts 2012 af 123456ata (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej allesammen. jeg har problemmer med en af mine afleverings opgave, så vil i være søde at hjælpe mig igennem det? på forhånd tak:

 

en størrelse faldt et år med 7 %, men steg det følgende år med 3%.

hvor meget skal den stige det tredje år for at nå det oprindelig niveau?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2012 af Fourier (Slettet)

x-x*0.07 + 1.03(x-x*0.07) + c*x =x

Find da c. 

 


Svar #2
25. marts 2012 af 123456ata (Slettet)

ja okay så isoler jeg bare c, men hvad er x i dette formel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2012 af Phenomenal (Slettet)

x er 'størrelsen', som du skriver, og x forsvinder.


Svar #4
25. marts 2012 af 123456ata (Slettet)

jeg har slet ikk nogen størrelser? vil du ikk uddybe den formel som du har skrevet?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. marts 2012 af mathon

sæt størrelsen til x

    2 års udvikling
                                              x·0,97 · 1,03 = x·0,9991

    3. år
                                              x·0,9991 · (1+r) = x

                                              0,9991 · (1+r) = 1

                                              1+r = 1 / 0,9991 ≈ 1,0009

                                              r = 0,0009 = 0,09%
                                             

                         

                                    


Svar #6
25. marts 2012 af 123456ata (Slettet)

okay nu forstår jeg det, men hvor kommer 0,97 fra?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. marts 2012 af mathon

                                                              procent                      decimalbrøk
                                                               100%                              1,00
                                     fald                       3%                                0,03
                                     nyværdi               97%                               0,97


Svar #8
25. marts 2012 af 123456ata (Slettet)

tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Slåfejl... Det skal stå 0.93 i stedet for 0.97...

 

så giver det rigtige svar lidt over 4%

 

 


Svar #10
25. marts 2012 af 123456ata (Slettet)

jep har fundet ud af det, men ellers tak


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. marts 2012 af mathon

som derfor korrigeres til

sæt størrelsen til x

    2 års udvikling
                                              x·0,93 · 1,03 = x·0,9579

    3. år
                                              x·0,9579 · (1+r) = x

                                              0,9579 · (1+r) = 1

                                              1+r = 1 / 0,9579 ≈ 1,04395

                                              r = 0,04395 ≈ 4,4%


Skriv et svar til: procent!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.